(Dromentopic) Hoe ziet 'jouw dierentuin' er uit?

Algemeen subforum over dieren en dierentuinen. Van de natuur, tot in een kooi, van een huisdier tot een wild dier.
Quinteun
Laafsekikkerdril (NE)
Laafsekikkerdril (NE)
Berichten: 5
Lid geworden op: 12 feb 2025, 21:51
Favoriete dierentuin: San Diego, Burgers en Blijdorp

Re: (Dromentopic) Hoe ziet 'jouw dierentuin' er uit?

Bericht door Quinteun »

Misschien wat laat, maar heel leuk gedaan! Vooral de canyon is erg cool! Dorcasgazellen, franjeapen en grootoorvossen ga ik ook zeker nog toevoegen aan mijn eigen project!

Gebruikersavatar
rick04
Laafsekikker (CR)
Laafsekikker (CR)
Berichten: 2551
Lid geworden op: 06 apr 2020, 11:32
Favoriete dierentuin: The Living Coast
Locatie: Hoeksche Waard

Re: (Dromentopic) Hoe ziet 'jouw dierentuin' er uit?

Bericht door rick04 »

MClaeys schreef:
07 mar 2025, 10:46
Heel mooi gedaan! Lekker veel diersoorten. Ook leuk dat je dit in een soort 3D stijl gedaan hebt.
Dankjewel!

Quinteun schreef:
11 mar 2025, 22:05
Misschien wat laat, maar heel leuk gedaan! Vooral de canyon is erg cool! Dorcasgazellen, franjeapen en grootoorvossen ga ik ook zeker nog toevoegen aan mijn eigen project!
Thanks! Ik ben benieuwd




West-Afrika

Een ander themagebied die ik heb ontworpen is West-Afrika. We maken hier een route door West-Afrika heen. We beginnen aan de kust bij Gambia en reizen via Ivoorkust en Kameroen naar Congo-Kinshasa.

We vinden hier 117 (oeps :blush: ) soorten verdeeld over een zestal gedeeltes, namelijk;
1. Mangrove
2. Kreekwoud
3. Menselijke activiteiten
4. Nachtleven
5. Mensapen
6. Congo

Van boven ziet het 3ha grootte gebied er als volgt uit:
Afbeelding

Je vind er veel wintergroene beplanting buiten en binnen mooie weelderige kassen.


Mangrove

We beginnen links bovenaan met een kas van 900m2. Hierin bevind zich een mangrove:
Afbeelding

Na binnenkomst bevind je je gelijk tussen allerlei vrijvliegende vogels; Witkeelbijeneter, Witkruinlawaaimaker, Krokodilwachter, Bandvink, Maskerduif, Zilverbekje, Bijeneter en Oranjekaakje. Na binnenkomst vind je tussen de mangrovebomen en begroeiing een zoutwateraquarium met onderwaterzicht (a la het mangrove-aquarium van Diergaarde Blijdorp). Je vind hier Gewone pijlstaartrog, Sergeant-majoorvis, Vlaggenbaarsje, Senegalschol en Zwaluwstaartvis.

Hier tegenover vind je twee zand/moddervlaktes. De eerste en grootste ligt open tussen de mangrovebeplanting en eindigt in een grote wand waar de bijeneters kunnen nestelen. De andere, kleinere ligt ook tussen de mangrovebeplanting maar heeft een 'verstopte' afscheiding omdat hierbinnen de Wenkkrab te vinden is. Als laatste in de hal vind je een halfopen aquarium voor de Berberse slijkspringer. De educatie in deze hal is gericht op de mangrove, het belang daarvan, de bedreiging daarvan en de bescherming daarvan.

Als je de hal verlaat kom je in een houten hutje die eruit ziet als een vogelkijkpunt. Je kijkt uit op een moddervlakte met wat begroeiing aan de zijdes en een stroompje in het midden. Je vind hier: Hamerkop, Steltkluut, Sporenkievit, Kapgier, Afrikaanse lepelaar, Afrikaanse nimmerzat, Rosse fluiteend en Mangrovereiger. De volière heeft een oppervlakte van 780m2 en een hoogte van 9 meter. Later kan je vanaf de andere kant ook nog spieken in deze volière.

Soortenlijst Mangrove:
Spoiler: geef het geheim prijs!
3.3 Afrikaanse lepelaar
2.2 Afrikaanse nimmerzat
2.2 Bandvink
2.2 Berberse slijkspringer
10.10 Bijeneter
2.2 Gewone pijlstaartrog
1.1 Hamerkop
1.1 Kapgier
2.2 Krokodilwachter
1.1 Mangrovereiger
3.3 Maskerduif
2.2 Oranjekaakje
2.2 Rosse fluiteend
0.0.5 Senegalschol
0.0.20 Sergeant-majoorvis
1.1 Sporenkievit
2.2 Steltkluut
0.0.30 Vlaggenbaarsje
0.0.100 Wenkkrab
3.3 Witkeelbijeneter
2.2 Witkruinlawaaimaker
4.4 Zilverbekje
0.0.15 Zwaluwstaartvis


Kreekwoud

Na de vogelhut loop je weer naar binnen, een hal in.
Afbeelding

Ook deze hal is weer mooi begroeit en je word hier weer vrolijk verwelkomd door een aantal vrijlevende vogels; Schubkaplawaaimaker, Sint-Helenafazantje, Waaliaduif, Purperglansspreeuw, Goudbuikje, Roodkeelbijeneter, Oranjewever, Teugelijsvogel en Groene toerako in de 1800m2 grootte hal. Gelijk na binnenkomst zie je het binnenverblijf voor de West-Afrikaanse franjeaap van 60m2 gevolgd door een binnenverblijf voor het Dwergnijlpaard van 475m2 en een open terrarium voor de Zwarte doosschildpad van 8m2. Dan kom je langs een volière van 60m2 voor de, Westelijke boomklipdas, Afrikaanse papegaaiduif en Emeraldspreeuw.

Afbeelding
Van links naar rechts: Pantserkrokodil, volière en open terrarium

Naast de volière vind je een groot open verblijf voor de Pantserkrokodil van 300m2 met daartegenover een open terrarium voor de Afrikaanse drieklauw van 12m2 en verderop een laatste open terrarium met de West-Afrikaanse modderschildpad van 12m2.

Dan gaat het pad naar beneden waardoor je onder het middengedeelte uitkomt. Je gaat hier 'ondergronds' en je loopt door een soort van grot waar ook een paar 'boomwortels' uit het dak komen. Hier heb je onderwaterzicht bij de krokodillen waar je ook nog vissen vind; Nijltilapia en Tijgervis. Dan komen er een aantal aquaria met vissoorten uit dit gebied met. Eerst een aquarium met de West-Afrikaanse longvis, Kongo-zalm en Luipaardklimbaars. Dan een aquarium met Vlindervis en Ringbandsnoekje gevolgd door een aquarium voor de Afrikaanse bandbarbeel en Afrikaanse gestreepte glasmeerval een een aquarium voor de Bandkwastvinsnoek met Congo zwartvincichlide. Dan komt er nog een aquarium voor de Mbu kogelvis met Rode acara, een aquarium voor de Olifantsvis met Prachtklimbaars en als laatste nog een mooi ingericht aquarium met de bedreigde Afrikaanse roodoogzalm. Nu komt er nog een terrarium met de Gevlekte roofwants. Dan komt er als laatste in deze kelder een stuk onderwaterzicht wat je een kijkje onder water bij de dwergnijlpaarden geeft. Hier zie je ook nu ook nog Nijltilapia, Graskarper en Angolameerval. Het pad gaat nu weer naar boven toe waarna je weer 'boven' komt. Door een sluis ga je weer naar buiten en ben je in het volgende gedeelte.

Soortenlijst Kreekwoud:
Spoiler: geef het geheim prijs!
0.0.10 Afrikaanse bandbarbeel
1.1 Afrikaanse drieklauw
0.0.5 Afrikaanse gestreepte glasmeerval
1.1 Afrikaanse papegaaiduif
0.0.10 Afrikaanse roodoogzalm
0.0.5 Angolameerval
0.0.2 Bandkwastvinsnoek
0.0.10 Congo zwartvinchichlide
1.1 Dwergnijlpaard
3.3 Emeraldspreeuw
0.0.20 Gevlekte roofwants
2.2 Goudbuikje
0.0.20 Graskarper
1.1 Groene toerako
0.0.5 Kongo-zalm
0.0.3 Luipaardklimbaars
0.0.2 Mbu kogelvis
0.0.100 Nijltilapia
0.0.1 Olifantsvis
6.6 Oranjewever
1.1 Pantserkrokodil
0.0.2 Prachtklimbaars
4.4 Purperglansspreeuw
0.0.5 Ringbandsnoekje
0.0.10 Rode acara
5.5 Roodkeelbijeneter
2.2 Schubkaplawaaimaker
3.3 Sint-Helenafazantje
1.1 Teugelijsvogel
0.0.10 Tijgervis
0.0.8 Vlindervis
3.3 Waaliaduif
1.3 West-Afrikaanse franjeaap
0.0.2 West-Afrikaanse longvis
1.1 West-Afrikaanse modderschildpad
1.2 Westelijke boomklipdas
2.2 Zwarte doosschildpad


Menselijke activiteiten

Na een poosje binnen te hebben gelopen is het tijd voor een frisse neus. In dit gebied gaan we kijken naar de menselijke activiteiten in West-Afrika, bomenkap, olieplantages en mijnbouw komen langs in dit gebied.
Afbeelding

Na de sluis van de laatste hal staan we in een gehaal andere omgeving. We staan in een open ruimte met overal boomstoppels. Een deel is afgezet en er staan meerdere borden. Aan de randen staan hoge hekken met groen erachter, dit moet een beschermd gebied voorstellen. Het open gedeelte met boomstoppels is een gebied waar bos is gekapt. Het afgezette gedeelte van meer dan 800m2 is voor twee gedomesticeerde soorten; de West-Afrikaanse dwerggeit en Fulani-kip. Langs het pad vind je veel educatie. Zo vind je informatie over de domesticatie van geiten, maar ook over het kappen van de bossen en de gevolgen daarvan. Als laatste vind je in de hoek nog wat informatie over het leven in dood hout, de meerwaarde daarvan voor de biodiversiteit.

Door een 'gat in het hek' kom je langs een stukje wat een oliepalmplantage moet voorstellen. Je vind dat in een tweetal volières van 185m2 die volgeplant zijn met palmen. In de eerste volière vind je de Palmgier met Violette toerako en in de tweede volière vind je de West-Afrikaanse bonte tok samen met de Palmtortel. Hun binnenverblijven zijn verwerkt in een 'lokaal hutje'.

Afbeelding
Overzicht

Hier tegenover vind je een 'Afrikaans dorpje' met twee lemen huisjes. Daartussen bevinden zich ook twee overnette verblijven. De eerste van 175m2 is voor de Grijze roodstaart samen met Helmparelhoen. De andere van 120m2 is voor de Koesimanse met Grote textorwever. In de hutjes vind je aan de ene kant de binnenverblijven voor de soorten en aan de andere kant informatie over de lokale bevolking en hun levensstijl. Ook vind je hier een lokaal moestuintje met soorten groenten die zij telen.

Als we weer verder gaan komen we bij de ingang van een mijn. Als we hier naar binnen gaan kom je in een mijngang waar je educatie vind over de (illegale) mijnbouw in West-Afrika en waar die delfstoffen in verwerkt worden (onze telefoons). Dit brengt je naar het volgende gedeelte in het themagebied.

Soortenlijst Menselijke activiteiten:
Spoiler: geef het geheim prijs!
1.10 Fulani-kip
3.3 Grijze roodstaart
10.10 Grote textorwever
2.4 Helmparelhoen
1.3 Koesimanse
1.1 Palmgier
8.0 Palmtortel
1.1 Violette toerako
1.1 West-Afrikaanse bonte tok
2.8 West-Afrikaanse dwerggeit


Nachtleven


Afbeelding

Na de mijngang komen we in een ruimte die met kunstplanten en rotsen is aangekleed. Je vind hier een viertal verblijven waar het dag-en-nachtritme is omgedraaid.

Als eerste een verblijf van 10m2 voor de Witbuikegel, gevolgd door een verblijf van 35m2 voor het Afrikaans kwaststaartstekelvarken, een verblijf van 18m2 voor de Gambiahamsterrat met als laatste een verblijf voor het Aardvarken en de Senegalgalago van 80m2.

Vast aan dit gebouw zit nog een ruimte voor medewerkers, seperatie, quarantaine e.d. van 800m2.

Soortenlijst Nachtleven:
Spoiler: geef het geheim prijs!
1.2 Aardvarken
1.2 Afrikaans kwaststaartstekelvarken
1.1 Gambiahamsterrat
1.1 Senegalgalago
1.1 Witbuikegel


Mensapen

Uit het nachtgedeelte kom je op een langer recht pad.

Afbeelding

Hier vind je aan je rechterzijde het eerste grote verblijf in dit nieuwe gedeelte, namelijk voor een mannengroep van de Westelijke gorilla samen met de Roodkruinmangabey. Het (overnette) verblijf is heuvelachtig met veel bomen en struiken, stroompjes water en het heeft meerdere kijkpunten, het is 3350m2 groot. Hier tegenover vind je nog een tweede kijk op de oliepalmplantagevolière met de tokken en tortels.

Dan kom je in het grote gebouw van dit gedeelte van 2500m2. Hier vind je de binnenverblijven voor de (mens)apen en nog wat losse verblijven.
Afbeelding

1. Binnenverblijf van de gorilla's, 440m2 + losse boxen
2. Hoge volière midden in dit gebouw. In het midden staat een grote hoge, groene kunstboom die tot het dak reikt. Daaromheen vind je nog veel levende planten. Oppervlakte is 200m2 met een hoogte van 14 meter. Je vind hier de Palmvleerhond, Witkuiftoerako en Zwart porseleinhoen. Qua educatie staan de bedreigingen van de palmvleerhond hier centraal.
3. Hier vind je links een verblijf van 60m2 voor de Breedvoorhoofdkrokodil met de Kongo-zalm
4. Gevolgd door een terrarium voor de Afrikaanse rozenkever van 1m2
5. Dan kom je bij twee binnenverblijven voor de Chimpansee, van 270m2 en van 350m2
6. Nu komt een binnenverblijf voor de mangabeys van 280m2
7. Een terrarium voor de Ghost bidsprinkhaan van 3m2
8. Een terrarium voor de West-Afrikaanse reuzenslak van 3m2

Nu staan we weer buiten en komen we langs het grote chimpanseeverblijf van 3950m2. Je vind hier allemaal heuvels, dalen, waterstroompjes, bomen, struiken, (natuurlijke) klimstructuren, kortom; alles wat een chimp nodig heeft. Het verblijf heeft meerdere inkijkpunten van glas en op sommige plekken achter gaas met een gracht ervoor. Er is hier veel educatie te vinden over chimpansees en hun bedreigingen en hoe ze (kunnen) worden beschermd.

Tegenover dit grote verblijf bevinden zich nog een aantal losse volières. De eerste is 150m2 groot en voor de Hartlaubseend en Blauwkeelneushoornvogel. De tweede is 70m2 groot en voor de Reuzentoerako en Amethistspreeuw.

Het volgende verblijf wat we nu zien is alweer het laatste van dit gedeelte. Het is het buitenverblijf van de eerder geziene dwergnijlpaarden en franjeapen. Ze hebben hier een grote buitenkooi met watergedeelte van 690m2 vol klimstructuren. Ook van de hoogte word hier goed gebruik gemaakt.

Soortenlijst Mensapen:
Spoiler: geef het geheim prijs!
0.0.10 Afrikaanse rozenkever
2.2 Amethistspreeuw
1.1 Blauwkeelneushoornvogel
0.1 Breedvoorhoofdkrokodil
8.12 Chimpansee
1.1 Dwergnijlpaard
0.0.1 Ghost bidsprinkhaan
1.1 Hartlaubseend
0.0.8 Kongo-zalm
10.10 Palmvleerhond
1.1 Reuzentoerako
1.2 Roodkruinmangabey
1.3 West-Afrikaanse franjeaap
0.0.5 West-Afrikaanse reuzenslak
3.0 Westelijke gorilla
1.1 Witkuiftoerako
1.1 Zwart porseleinhoen


Congo

Het volgende themagebied is het plein en de hal rechts.
Afbeelding
(het verblijf links onder is voor de dwergnijlpaarden en franjeapen)

Voor de makkelijkheid heb ik ook dit gebiedje even genummerd.
Afbeelding

1. Volière voor de Penseelzwijn en Dril, 690m2
2. Volière voor de Okapi, Koereiger, Congopapegaai, Witwangfluiteend en Geelrugduiker, 680m2
3. Volière voor de Okapi, Geelrugduiker en Kuifmangabey, 690m2

Voordat je naar binnen gaat in de volgende hal kan je nog helemaal naar links in de hoek. Hier vind je tussen al het groen nog een volière van 60m2 voor de Afrikaanse bosuil en Blauwe duiker.

Binnen in de hal vind je allerlei verblijven voor hoefdieren en apen. Ook vind je hier weer een boel vrijlevende vogels; Lady Rosstoerako, Roodbekwever, Lelieloper, Groenstaartglansspreeuw, Schubkaplawaaimaker, Afrikaanse wielewaal en Nijlroezet.

4. Binnenverblijf voor de Okapi, 240m2
5. Terrarium voor de Nijlvaraan, 30m2
6. Terrarium voor de Congo rozenkever, 1m2
7. Volière voor de Congopauw, Tamboerijnduif en Fluweewever, 55m2
8. Binnenverblijf voor de Okapi, 190m2
9. Terrarium voor de Grote zwarte Congo miljoenpoot, 1m2
10. Terrarium voor de Afrikaanse bosadder, 3m2
11. Terrarium voor de Gestreepte zweepspin, 1m2
12. Binnenverblijf voor de Kuifmangabey, 100m2
13. Binnenverblijf voor de Dril, 100m2
14. Terrarium voor de Bruine bananenkikker, 2m2
15. Terrarium voor de Smaragdgroene rozenkever, 1m2
16. Terrarium voor de Gabonadder, 5m2

Dit was alweer het laatste gedeelte van dit themagebied.

Soortenlijst Congo:
Spoiler: geef het geheim prijs!
0.1 Afrikaanse bosadder
1.1 Afrikaanse bosuil
1.1 Afrikaanse wielewaal
1.1 Blauwe duiker
3.3 Bruine bananenkikker
0.0.15 Congo rozenkever
2.2 Congopapegaai
1.1 Congopauw
1.5 Dril
3.3 Fluweelwever
0.1 Gabonadder
1.1 Geelrugduiker
0.0.2 Gestreepte zweepspin
2.2 Groenstaartglansspreeuw
0.0.5 Grote zwarte Congo miljoenpoot
3.3 Koereiger
1.3 Kuifmangabey
1.1 Lady Rosstoerako
1.1 Lelieloper
5.5 Nijlroezet
1.1 Nijlvaraan
1.2 Okapi
1.4 Penseelzwijn
15.15 Roodbekwever
5.0 Schubkaplawaaimaker
0.0.15 Smaragdgroene rozenkever
2.2 Tamboerijnduif
3.3 Witwangfluiteend


Soortenlijst West-Afrika:
Totaal: 117
Spoiler: geef het geheim prijs!
Aardvarken
Afrikaans kwaststaartstekelvarken
Afrikaanse bandbarbeel
Afrikaanse bosuil
Afrikaanse drieklauw
Afrikaanse gestreepte glasmeerval
Afrikaanse lepelaar
Afrikaanse nimmerzat
Afrikaanse papegaaiduif
Afrikaanse roodoogzalm (EN)
Afrikaanse rozenkever
Afrikaanse wielewaal
Amethistspreeuw
Angolameerval
Bandkwastvinsnoek
Bandvink
Berberse slijkspringer
Bijeneter
Blauwe duiker
Blauwkeelneushoornvogel
Breedvoorhoofdkrokodil (VU)
Bruine bananenkikker
Chimpansee (EN)
Congo rozenkever
Congo zwartvinchichlide
Congopapegaai
Congopauw (VU)
Dril (EN)
Dwergnijlpaard (EN)
Emeraldspreeuw
Fluweelwever
Fulani-kip
Gabonadder (VU)
Gambiahamsterrat
Geelrugduiker
Gestreepte zweepspin
Gevlekte roofwants
Gewone pijlstaartrog (VU)
Ghost bidsprinkhaan
Goudbuikje
Graskarper
Grijze roodstaart (EN)
Groene toerako
Groenstaartglansspreeuw
Grote textorwever
Grote zwarte Congo miljoenpoot
Hamerkop
Hartlaubseend
Helmparelhoen
Kapgier (CR)
Koereiger
Koesimanse
Kongo-zalm
Krokodilwachter
Kuifmangabey (VU)
Lady Rosstoerako
Lelieloper
Luipaardklimbaars
Mangrovereiger
Maskerduif
Mbu kogelvis
Nijlroezet
Nijltilapia
Nijlvaraan
Nitschei's bosadder
Okapi (EN)
Olifantsvis
Oranjekaakje
Oranjewever
Palmgier
Palmtortel
Palmvleerhond
Pantserkrokodil (CR)
Penseelzwijn
Prachtklimbaars
Purperglansspreeuw
Reuzentoerako
Ringbandsnoekje
Rode acara
Roodbekwever
Roodkeelbijeneter
Roodkruinmangabey (EN)
Rosse fluiteend
Schubkaplawaaimaker
Senegalgalago
Senegalschol
Sergeant-majoorvis
Sint-Helenafazantje
Smaragdgroene rozenkever
Sporenkievit
Steltkluut
Tamboerijnduif
Teugelijsvogel
Tijgervis
Violette toerako
Vlaggenbaarsje
Vlindervis
Waaliaduif
Wenkkrab
West-Afrikaanse bonte tok
West-Afrikaanse dwerggeit
West-Afrikaanse franjeaap (EN)
West-Afrikaanse longvis
West-Afrikaanse modderschildpad
West-Afrikaanse reuzenslak
Westelijke boomklipdas
Westelijke gorilla (CR)
Witbuikegel
Witkeelbijeneter
Witkruinlawaaimaker
Witkuiftoerako
Witwangfluiteend
Zilverbekje
Zwaluwstaartvis
Zwart porseleinhoen
Zwarte doosschildpad
You can find me in the zoo :)

MClaeys
Laafsekikker dikkopje (LC)
Laafsekikker dikkopje (LC)
Berichten: 180
Lid geworden op: 22 aug 2024, 23:07
Favoriete dierentuin: Pairi Daiza
Locatie: Lievegem

Re: (Dromentopic) Hoe ziet 'jouw dierentuin' er uit?

Bericht door MClaeys »

Ziet er weer top uit. Zit heel goed in elkaar. Er zitten een paar leuke combi’s bij in ieder geval ook.

Plaats reactie