Zeven geluksvarkens voor de dierentuin van Keulen
Op 18 februari zijn in Clemenshof zeven biggetjes geboren, waarvan vier mannetjes en drie vrouwtjes. Ze behoren tot het bedreigde oude ras van het Schwäbisch-hällisch varken. Moeder “Elfriede” woont sinds afgelopen zomer in de dierentuin. Het is haar eerste nestje.
“Elfriede” staat in het stamboek van deze bedreigde diersoort en is daarom waardevol voor het behoud van dit ras. De dierentuin is dan ook erg blij met de nieuwe nakomelingen. De vader van de “glorieuze zeven” is het imposante fokzwijn “Eberhardt”, die al vaak voor nakomelingen heeft gezorgd voor de populaire Zwabische-Halzwijnen in de dierentuin van Keulen.
333
Varkens hebben precies drie maanden, drie weken en drie dagen nodig om hun biggen ter wereld te brengen. Dit is ook het geval bij Schwäbisch-Hällische Landschweine varkens. Ze worden gekenmerkt door hun zwarte kop, nek en achterpoten. Sommige dieren zijn ook helemaal zwart.
Vanwege hun vette vlees waren Schwäbisch-Hällische varkens vroeger erg populair. Sinds consumenten de voorkeur geven aan magerder vlees, is het aantal gehouden dieren gedaald. Vandaag de dag wordt het traditionele ras met uitsterven bedreigd. De dierentuin van Keulen zet zich in voor het behoud van deze dieren door middel van een fokprogramma.
Oude diersoorten worden hier bewaard
Het Clemenshof met kinderboerderij in de dierentuin van Keulen is een boerderij naar Bergisch voorbeeld. Op meer dan 4.000 vierkante meter leven verschillende inheemse diersoorten - vooral diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. Dierentuinbezoekers van alle leeftijden kunnen alles leren over zeldzame inheemse diersoorten en kleinschalige voedselproductie. Hennes IX, 's werelds beroemdste diermascotte, is hier ook te zien.
Nieuwstopic Kolner Zoo
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Janus Fröhlich wordt peetvader van het pasgeboren olifantje
Janus Fröhlich neemt het peterschap over van het pasgeboren olifantje in de dierentuin van Keulen op 7 maart. Fröhlich, voormalig drummer van de band “Höhner”, doneert daarmee 5.000 euro. Het geld gaat naar de verzorging van de 11 olifanten die nu in de dierentuin leven. Fröhlich is al lange tijd een vriend en supporter van de dierentuin. “Dierentuinen doen geweldig werk voor recreatie, educatie en het behoud van diersoorten. Ik steun dat graag,” zegt Fröhlich. “Het is fascinerend om te zien hoe goed de Keulse kudde proboscissen zich ontwikkelt. Het feit dat er weer een succesvolle nakomeling is gefokt, laat zien dat de dieren zich hier thuis voelen.”
Fröhlich overhandigde zijn kleine “petekind” wortel- en appelsnacks. “We zijn Janus Fröhlich erg dankbaar voor zijn gulle donatie, waarmee we veel goeds kunnen doen. Hij is een trouwe vriend van de dierentuin en steunt ons al heel lang,” zeiden bestuursleden van de dierentuin Prof Theo B. Pagel en Christopher Landsberg ter gelegenheid van de sponsorceremonie. Fröhlich ontving zijn certificaat tijdens een kleine ceremonie in het olifantenverblijf en keek direct naar zijn sponsor.
De stier, die nu bijna twee weken oud is, ontwikkelt zich erg goed. Moeder “Marlar”, de eerste olifant ooit geboren in Keulen, zorgt voorbeeldig voor hem. Ook de andere tantes zorgen uitstekend voor het jonge dier. Vooral leidkoe “Kreeblamduan” is vaak in de buurt van de jonge stier te zien. Hij is de 14e olifant die in Keulen is geboren. De kudde bestaat nu uit 11 dieren. Zijn vader is de fokstier “Tarak”, die voor het eerst nakomelingen heeft geproduceerd in Keulen. Hij leeft sinds 2022 aan de Rijn.
De nog naamloze stier weegt ruim 100 kilogram. Hij voedt zich momenteel nog uitsluitend met de rijke melk van zijn moeder “Marlar”. Zijn vader “Tarak” woont in het stierengebied van het 2 hectare grote Keulse olifantenpark, dat model staat voor veel andere moderne olifantenhouderijen over de hele wereld. In de toekomst zal het jonge dier ongeveer twee kilo per week aankomen om uiteindelijk de gewichtsklasse van zijn moeder van ongeveer 3 ton te bereiken.
Aziatische olifanten worden in het wild ernstig bedreigd. Ze staan onder enorme druk in hun landen van herkomst. Dit komt door de vernietiging van habitats en stroperij als gevolg van de jacht op hun ivoor. Deskundigen schatten dat er over 30 jaar geen olifanten meer in het wild leven. In het kader van het behoud van de diersoorten ondersteunt de dierentuin van Keulen verschillende projecten voor het behoud van deze iconische dieren, zoals het “Elephant Transit Home” in Sri Lanka, een reddings- en herintroductiecentrum voor olifanten die door stropers gewond zijn geraakt. www.koelnerzoo.de/artenschutz
Online stemmen - naam gezocht
De dierentuin is op zoek naar een naam voor de pasgeboren stier via online stemmen. Vanaf morgen, vrijdag, kunnen volgers van het Instagram- en Facebookkanaal van de dierentuin kiezen uit drie suggesties. De namen zijn gekozen door de dierverzorgers en zijn gebaseerd op Aziatische namen.
https://www.facebook.com/zoo.koeln
https://www.instagram.com/koelnerzoo/
De stemming duurt een week en is een voorbode van “Elephant Day” in de dierentuin van Keulen op 30 maart 2025 (9.00-18.00 uur) met tal van extra activiteiten rond de Keulse familie van olifanten Info: www.koelnerzoo.de
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Dierentuindirecteur Prof. Theo B. Pagel ontvangt Orde van Verdienste van de deelstaat Noordrijn-Westfalen
Een onderscheiding voor Prof. Theo B. Pagel: De directeur van de dierentuin van Keulen ontving de Orde van Verdienste van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Pagel ontving de orde uit handen van NRW-minister-president Hendrik Wüst tijdens een ceremonie in de Staatskanselarij in Düsseldorf. Prof. Pagel: "Deze onderscheiding betekent heel veel voor mij. Het vervult me met trots en is een eer voor mij. Het erkent niet alleen mijn decennialange werk, maar laat ook zien dat ik voor een belangrijk onderwerp ben opgekomen. Het vervult me ook met dankbaarheid dat ik van mijn passie een carrière heb kunnen maken. Het behoud van soorten en educatie zijn van cruciaal belang, vooral voor de toekomst van de mensheid."
Pagel werkt sinds 1991 in de dierentuin van Keulen. Hij werkte eerst als conservator en is sinds 2007 voorzitter van de raad van bestuur en directeur van de dierentuin van Keulen. Samen met het team van de dierentuin van Keulen heeft hij de dierentuin verder ontwikkeld en omgevormd tot een toonaangevend centrum voor het behoud van diersoorten en educatie in de regio, waardoor het een van de toonaangevende instellingen in zijn soort in Duitsland is geworden. Hij was voorzitter van zowel de Duitse als de World Zoo Association en speelde een belangrijke rol in het vormgeven van beide. Hij is ook lid van de adviesraad voor dierenwelzijn van NRW en van de specialisatiegroep voor Aziatische olifanten van de World Conservation Union en heeft tal van andere erefuncties bekleed
"Ik wil alle medewerkers en collega's bedanken die deze weg met mij hebben afgelegd en mij altijd hebben gesteund. En natuurlijk gaat mijn dank uit naar mijn vrouw en dochters, die mij altijd hebben gesteund en het soms zonder mij moesten stellen."
Uit de lovende toespraak van minister-president Hendrik Wüst:
"De dierentuinen van nu zijn anders dan de dierentuinen die de ouderen onder ons als kind hebben leren kennen. De dierentuinen van nu doen veel meer recht aan de dieren en zijn echte avonturenruimtes voor bezoekers geworden. Professor Theodor Pagel is iemand die een grote rol heeft gespeeld bij het vormgeven van deze verandering. Hij werkt al bijna 35 jaar in de dierentuin van Keulen. Sinds 2007 als directeur. Sindsdien zetten hij en zijn team zich in voor een moderne, soortspecifieke verzorging van de dieren in de dierentuin van Keulen. Hij slaagt er ook in om bezoekers te inspireren. Of het nu gaat om het regenwoudhuis of de Bergische boerderij, het olifantenpark, het nijlpaardenverblijf of het tijgerverblijf met de bezoekerskloof - allemaal geweldige attracties voor jong en oud. Het feit dat Theodor Pagel een netwerk heeft met andere dierentuinen over de hele wereld helpt hem bij zijn werk. Professor Pagel was voorzitter van de Association of Zoological Gardens van 2013 tot 2016 en voorzitter van de World Association of Zoos and Aquaria van 2019 tot 2021. Hij zit ook in het bestuur van de European Association of Zoos and Aquaria. Hij doceert aan de Universiteit van Keulen en heeft een natuurbeschermingsproject in Vietnam geleid. Samen met de Frankfurt Zoological Society en het Endangered Primate Rescue Center heeft hij een programma opgezet om primaten opnieuw in het wild te introduceren."
De Orde van Verdienste van de deelstaat Noordrijn-Westfalen
In 1986 stelde het deelstaatparlement van Noordrijn-Westfalen de Orde van Verdienste van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in op voorstel van de toenmalige deelstaatregering onder minister-president Johannes Rau. De onderscheiding wordt toegekend aan burgers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen en zijn inwoners. Het aantal ontvangers is beperkt tot 2.500. Naast Pagel ontvangen vandaag ook voormalig minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger en Prof. Dr. Ulf Dittmer de prijs.
Keulse Zoo
Met ongeveer 12.000 dieren uit meer dan 750 diersoorten is de Keulse Zoo een van de meest veelzijdige dierentuinen van Europa - en al sinds 1860 een onmiskenbaar onderdeel van Keulen. Het combineert traditie met innovatie en combineert ontspanning en recreatie met wetenschap en onderzoek. De dierentuin van Keulen zet nog steeds internationale maatstaven - bijvoorbeeld bij de bouw van moderne dierenverblijven of bij de grote inzet voor het behoud van diersoorten. Dit wordt elk jaar door meer dan 1 miljoen bezoekers gewaardeerd.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
165ste verjaardag vieren - verzamelen, verwonderen, leren: de dierentuin van Keulen presenteert het Panini album
Leuke kennisoverdracht voor jong en oud: Sparkasse KölnBonn is educatiepartner van de dierentuin en sponsor van het album
De harten van verzamelaars gaan sneller kloppen: voor het eerst in haar geschiedenis krijgt de dierentuin van Keulen een eigen Panini album. Het komt precies op tijd uit voor de 165e verjaardag van de dierentuin dit jaar. Het album biedt 48 pagina's ruimte voor 260 verzamelstickers met “Marlar”, “Hennes” & Co. - en nog veel meer dierensterren, dierenverblijven, medewerkers en beroemdheden die verbonden zijn aan het dierenparadijs in het noorden van Keulen. Ook inbegrepen zijn drie speciale “Dinoworld Keulen” pagina's. De speciale show met XXL dinosaurusfiguren opent op 12 april - ook ter gelegenheid van de 165e verjaardag van de dierentuin (de dierentuin houdt een aparte persconferentie om dit aan te kondigen).
Bestuursleden van de dierentuin Prof Theo B. Pagel en Christopher Landsberg presenteerden het album vandaag samen met Rainer Virnich, bestuurslid van Sparkasse KölnBonn, in de “Villa Bodinus” in de dierentuin. "Het feit dat de dierentuin een eigen Panini-album heeft, gewijd aan het 165-jarig bestaan, maakt ons trots en laat zien dat de dierentuin mensen fascineert: De dierentuin fascineert mensen in de regio vandaag de dag nog net zo als in 1860," aldus Pagel en Landsberg.
Op de hoogte - educatiepartner Sparkasse KölnBonn
Het verzamelboek is tot stand gekomen met steun van Sparkasse KölnBonn. Als educatieve partner van de dierentuin ondersteunt de Sparkasse steeds weer projecten om op een leuke manier kennis over te dragen en jong en oud vertrouwd te maken met de schoonheid van de dierenwereld in de dierentuin en in het wild. "Kinderen warm maken voor dieren en hen bewust maken van het belang van milieubescherming - dat zijn de belangrijkste doelen van onze samenwerking met de dierentuin van Keulen. We willen de dierentuin bedanken voor haar inzet op het gebied van educatie en het behoud van diersoorten en we zijn verheugd om een partner te zijn in deze onderneming," zei Sparkasse bestuurslid Virnich.
Het jubileumstickeralbum werd gedrukt in de traditionele Panini-drukkerij in Modena, Italië. Kopers hebben dus een origineel collector's item in handen, in de beste zin van het woord! Het is verkrijgbaar in de verschillende winkels en stands van de ZooShop en bij geselecteerde kiosken en in filialen van Sparkasse KölnBonn, bij voorkeur met een Mitwachsendes Konto-rekening. Het boekje kost 6 euro, de stickerzakjes 1 euro. Je kunt het boekje ook krijgen als je een “Dino Ticket” koopt om de speciale show “Dinoworld” te bezoeken.
De dierentuin - een veelzijdige publiekstrekker: Alleen de kathedraal heeft er meer
Het album laat niet alleen de dierlijke sterren van de dierentuin zien - van A voor aap tot Z voor zebra - maar ook de vele andere hoogtepunten zoals dierenverblijven, parken, voershows en speciale evenementen die de dierentuin van Keulen kenmerken. Dit alles trekt jaarlijks ongeveer 1 miljoen bezoekers. Alleen de Dom van Keulen heeft meer bezoekers. Het album laat ook de veelzijdigheid van het werk en de inzet van de dierentuin van Keulen zien - als excursiebestemming voor vrije tijd en recreatie voor mensen in Keulen en omgeving, als plek voor spannende kennisoverdracht waar je echte dieren kunt ruiken, horen en zien of als ark voor het behoud van diersoorten.
Theo Pagel en Christopher Landsberg. "Het was belangrijk voor ons om voor de 165e het hele plaatje van de dierentuin op een nieuwe manier te laten zien. Hoe kan dit levendiger en spannender dan met een Panini album? Eén uit velen, zeg maar!" Theo Pagel: "We houden 11.000 dieren van 750 soorten. Bijna een derde daarvan is ernstig bedreigd. Van de Aziatische olifant tot de Filippijnse krokodil en de Bali-spreeuw. Daarmee zijn we een van de meest soortenrijke dierentuinen in Europa en een van de succesvolste in het fokken van dieren die met uitsterven worden bedreigd." Christopher Landsberg: "De dierentuin doet ook veel meer voor mensen uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden. Elk jaar leren ongeveer 22.000 kinderen op de dierentuinschool hoe mooi en tegelijkertijd kwetsbaar dieren zijn. Onze dierentuin evenementen maken ons een populaire locatie voor conferenties en bruiloften en we hebben onlangs speciale ‘Kaffeeklatsch’ aanbiedingen voor senioren geïntroduceerd. In de ZooShop verkopen we duurzaam geproduceerde knuffels en zelfgemaakte honing. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Bijna geen enkel bedrijf is zo divers als de dierentuin."
Samen zo(o) sterk - met veel expertise
Dit alles wordt mogelijk gemaakt door zo'n 175 medewerkers - stuk voor stuk experts op hun eigen vakgebied. Of het nu gaat om dierenverzorging voor zoutwatervissen, insecten, vogels of roofdieren, als tuinman, timmerman of dierenarts, als eventmanager, IT-expert, architect, conservator, zoöloog of jurist: Pagel en Landsberg: “Elke dag opnieuw maken we mee hoe samen grootse dingen worden gecreëerd om de dierentuin te maken tot wat hij al 165 jaar is: een plek van welzijn voor mens en dier.”
Over het Panini album - een leuke manier om kennis te verzamelen
Het album begint met een dubbele pagina over de geschiedenis van de dierentuin - van de historische toegangspoort tot de legendarische locomotief. Dat is hück: Dit wordt gevolgd door rijk geïllustreerde stickerpagina's met verklarende teaserteksten voor de verschillende dierengebieden. Ze vertellen over stokstaartjes in ploegendienst, de moed van de manen van de leeuwenmannen of de voetverzorgingsgewoonten van de olifantenfamilie - dit is even leerzaam als vermakelijk voor jong en oud. Het album wordt afgerond met geïllustreerde pagina's over de inzet van de dierentuin van Keulen voor de bescherming van diersoorten over de hele wereld - van de krokodillenstaarthagedis in Vietnam tot de bescherming van de okapi in Congo en de groene pad in de plaatselijke Keulse baai - de stichtingen van de dierentuin, het evenemententerrein en de sponsorprogramma's. Beroemdheden worden ook vereeuwigd in het boekje. Bijvoorbeeld Mariele Millowitsch als de peettante van de mannelijke luiaard “Jamiro” of bestsellerauteur Frank Schätzing, die het werk van de dierentuin al lange tijd steunt. De band “Brings” heeft onlangs zelfs een nummer aan de dierentuin gewijd - er is geen twijfel mogelijk: het Panini album bevat echte muziek.
Het Panini album in cijfers:
- 48 dubbele pagina's
- 260 verzamelstickers, waarvan 24 glanzende stickers
- plus drie speciale pagina's "Dinoworld Keulen"
- gedrukt in de Panini-drukkerij in Modena, Italië
- verkrijgbaar in de ZooShop en bij geselecteerde kiosken en filialen van Sparkasse KölnBonn
- prijs per boekje 6 euro, prijs per stickerzakje 1 euro
- als alternatief kun je het boekje krijgen bij aankoop van een "Dino Ticket" voor een bezoek aan de speciale show "Dinoworld"
- de dierentuin zal in de toekomst regelmatig ruilbijeenkomsten organiseren en informatie over de data geven op de social media-kanalen
-
- Laafsekikker (EW)
- Berichten: 7149
- Lid geworden op: 13 nov 2010, 17:20
- Favoriete dierentuin: de BBB's
- Locatie: Waregem
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Saving threatened rainforest forever: http://www.rainforesttrust.org/
Making Europe a Wilder Place: https://rewildingeurope.com
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Dinoworld in de dierentuin van Keulen
De prehistorische reuzen van dichtbij - met een nieuwe VR-ervaring van TimeRide en tal van andere extra's en speciale aanbiedingen
Het is mega - de dinosaurussen zijn los in de dierentuin van Keulen! Vanaf zaterdag 12 april houden gedetailleerde XXL-sculpturen van onder andere Argentinosaurus, Triceratops en Tyrannosaurus Rex de echte dieren gezelschap. De dierentuin van de Domstad biedt dit extra hoogtepunt ter gelegenheid van het 165-jarig bestaan, dat in 2025 wordt gevierd. De speciale show zal ongeveer twee jaar in de dierentuin te zien zijn. Informatie en tickets op www.koelnerzoo.de/dinoworld-koeln
Sinds zaterdag kunnen dierentuingasten van alle leeftijden zich onderdompelen in de prehistorische wereld van uitgestorven megadieren in de dierentuin van Keulen en meer te weten komen over hun fascinerende biologie of de redenen waarom ze zijn uitgestorven. In totaal zullen 24 levensgrote, bewegende dinosaurussen te zien zijn op 14 verschillende locaties in de dierentuin. De dierentuin biedt ook een virtual reality-reis naar de tijd van de dinosauriërs.
"We zijn er erg trots op dat we deze grote dinosaurusshow kunnen presenteren ter gelegenheid van ons 165-jarig bestaan. Het combineert alles waar de dierentuin van Keulen altijd voor heeft gestaan: plezier, recreatie, verwondering, ontdekking en nieuwe ervaringen," zeggen dierentuindirecteuren Prof Theo B. Pagel en Christopher Landsberg. "Spectaculaire dinosaurussculpturen en de virtual reality-ervaring van onze partner TimeRide te midden van onze 12.000 dieren, monumentale gebouwen en uitgestrekte parken: In zijn 165e jaar is de dierentuin opnieuw een publiekstrekker met nieuwe hoogtepunten."
Enorm veel plezier met reusachtige dinosaurussen - voor het hele gezin
Het hoogtepunt onder de dinosaurussculpturen is de 15 meter hoge en 35 meter lange Argentinosaurus. Hij staat op de weide in het midden van de dierentuin bij het Oude Neushoornhuis. Even indrukwekkend in zijn afmetingen is de 3,5 meter hoge en 12 meter lange Tyrannosaurus Rex - indrukwekkend opgevoerd op de grote vijver van de dierentuin. De Velociraptor toont zijn gigantische vleesetende tanden tegenover de bavianenrots. De 7 meter lange Hypselosaurus bij het pelikanenverblijf, de 8 meter lange Europasaurus bij de hoofdingang of de 10 meter lange Triceratops met zijn jongen bij het buitenverblijf van de tapir zorgen ook voor grote ogen bij jong en oud.
Veel van de ingewikkeld gedetailleerde figuren bewegen - bijvoorbeeld door hun bek te openen en te sluiten. Het merendeel van de beelden is speciaal voor de dierentuin van Keulen gemaakt en van overzee verscheept. De dierentuin werkt samen met het Amerikaanse bedrijf “Dino Don”, wereldwijd marktleider op het gebied van dinosaurusvoorstellingen.
Zoo-back to prehistoric times with the “Dino VR Experience”
Een ander hoogtepunt en echte blikvanger onder de Dinoworld-aanbiedingen in de dierentuin is de “Dino VR Experience” van de VR-experts van “TimeRide”. Gasten gaan op een 10 minuten durende virtual reality-reis terug in de tijd naar het verre verleden in het Oude Neushoornhuis. Met behulp van een VR-bril neemt de expeditie je vele miljoenen jaren voor onze tijd mee, tussen de dinosaurussen. De virtual reality-ervaring volgt de triomftocht van de dinosauriërs op het land, in de lucht en in het water - tot het einde van hun heerschappij zo'n 66 miljoen jaar geleden. De verteller van deze aangrijpende reis door de tijd is de succesvolle Keulse auteur Frank Schätzing.
Dino-Ticket voor een speciale prijs - voor een bezoek aan de dierentuin, dino's, VR-tocht en Panini special edition
Het ticket voor dino-fans: de grote expeditie naar Triceratops en Tyrannosaurus Rex begint met het Dino-Ticket. Het omvat een dagticket voor de dierentuin (incl. aquarium), de virtual reality-reis in het Oude Neushoornhuis en ook het Panini-stickerboekje (incl. 6 gratis stickers) dat exclusief is ontworpen voor de 165e verjaardag van de dierentuin.
Het is voor het eerst in de lange geschiedenis dat de dierentuin van Keulen een eigen Panini-album heeft - en dat doet de harten van verzamelaars sneller kloppen. Het album biedt 48 pagina's met ruimte voor 260 verzamelstickers over “Marlar”, “Hennes” & Co. Het bevat ook drie speciale “Dinoworld Cologne” pagina's. Het jubileumstickeralbum is gedrukt in de traditionele Panini-drukkerij in Modena, Italië.
Tip - Een ander soort kinderfeestje
Kinderfeestje: tussen reusachtige dinosaurussen zullen de kleine verjaardagsgasten en hun vriendjes een grote plons maken! Maak van je kinderverjaardagsfeestje een heel bijzondere dinosaurussafari. Ontdek samen met je gasten de wereld van T. Rex & Co. in de dierentuin van Keulen. Sjablonen voor dinosaurusuitnodigingskaarten en dinosauruscatering maken het pakket compleet. Kinderfeestje dino safari voor max. 10 kinderen, €75 plus entree. Ook te boeken in combinatie met “Dino VR Experience” op zoobegleiter@koelnerzoo.de. Tip: Volwassen dinosaurusfans kunnen op dit adres ook een gepersonaliseerde dinosaurustour met spannende achtergrondweetjes boeken.
Alle tickets online voor een speciale prijs
Het Dino ticket, toegangsticket incl. stickerboekje en “Dino VR Experience” kost €35 voor volwassenen en €21 voor kinderen. Natuurlijk kunnen het boekje en de VR-film ook apart worden geboekt, voor 6 euro voor het Panini boekje en 11 euro voor de “Dino VR Experience”. Stickers en boekjes zijn ook los verkrijgbaar in de ZooShop.
Jaarkaarthouders en leden van de Vriendenvereniging krijgen het boekje voor een speciale prijs van 3 euro (op vertoon van de pas in de souvenirwinkel). Er is ook korting op de “Dino VR experience”.
Let op: het Dino ticket kan niet worden gekocht in combinatie met andere kortingen.
Koop nu tickets op www.koelnerzoo.de/besuch#onlineshop of www.koelnerzoo.de/dinoworld-koeln
De figuren in detail volgens de cirkelvormige route:
- Kameelweide achter de hoofdingang: Europasaurus, 10 meter hoog inclusief jong dier, 4 meter hoog
- Flamingoweide: Lourinhasaurus, 8 m
- Berenverblijf: Lourinhanosaurus, 6 m, Rhabdodon 4 m
- Bij de pelikaanvijver: Hypselosaurus 12 m + nest met minikomelingen
- Grote vijver: Tyrannosaurus Rex, 12 m
- Voor het Arnulf en Elizabeth Reicherthuis: Triceratops, 9 m +jong, 1,5 m
- Bij de bavianenrots: Velociraptor 2 m en Jurassic Park- Velociraptor 3 m
- Bij het onagerverblijf: Baryonyx, 10 m
- Bij het olifantenpark: Dacentrurus, 6 m + 2 juvenielen, elk 2 m
- Bij het groene klaslokaal: tweemaal Iguanodon, elk 8 m
- Bij de zeeleeuwen: tweemaal Pterodactylus op rots, elk 4 m + 1 vliegende Pterodactyl, 4 m
- Bij het maraboeverblijf: Plateosaurus, 6 m en Megalosaurus, 7 m
- Grote weide bij het Oude Neushoornhuis in de “Dino VR Experience”: Argentinosaurus, 35 m lang, 15 m hoog
- Bij het Hippodome: Arcovenator 5 m
Materiaal & structuur:
- De meeste sculpturen zijn speciaal voor de dierentuin van Keulen gemaakt. De dierentuin werkt samen met het Amerikaanse bedrijf “Dino Don”, 's werelds grootste leverancier van dinosaurusshows.
- De wind- en weerbestendige figuren zijn gemaakt van handgevormd schuim, siliconen en verf.
- De beelden zijn levensecht en op schaal.
- Het duurde in totaal ongeveer 3 weken om ze op te zetten en voor sommige figuren waren grote kranen en funderingen nodig.
- De planning en het ontwerp van de tentoonstelling is maandenlang in nauwe samenwerking tussen de dierentuin van Keulen en “Dino Don” tot stand gekomen.
- Gedetailleerde borden bij de afzonderlijke tentoonstellingsstukken geven meer uitleg over de biologie en de speciale kenmerken van elke dinosaurus. Het onderwerp van het behoud van soorten, waarom de dinosaurussen uitstierven - en wat wij mensen daarvan kunnen leren - wordt ook op een spannende manier verteld. Dit maakt de show de komende twee jaar tot een spannende en leerzame excursiebestemming voor jong en oud!
Informatie en tickets op www.koelnerzoo.de/dinoworld-koeln
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Met Pasen is het tijd voor de dierentuin van Keulen
Er is van alles te beleven in de dierentuin: veel nakomelingen, ritjes in het reuzenrad, genieten van Dinoworld met een virtual reality ervaring!
Precies op tijd voor Pasen is het Clemenshof in de dierentuin van Keulen een drukte van belang: vijf Afrikaanse dwerggeiten, drie bonte Duitse geiten en vijf Moorschnucken lammetjes zijn er de afgelopen dagen geboren. De vader van de gekleurde geitjes is FC-mascotte “Hennes IX”. Gasten kunnen deze en andere jonge dieren momenteel bewonderen op de kinderboerderij Clemenshof. Er worden nog meer geboortes verwacht tijdens de vakantie. Pasen kan dus komen!
“Lampeshausen” paasdorp opent
De dierentuin heropent het traditionele “Lampeshausen” paasdorp met huppelende dieren tussen lentefrisse bloemdecoraties en miniatuur vakwerkhuizen net op tijd voor de feestdagen. Het personeel van de eiermobiel zal ook aanwezig zijn om fascinerende feiten te vertellen over de eierleggende dieren van de dierentuin. Op paaszondag en paasmaandag worden hier kleurrijke eieren uitgedeeld - zolang de voorraad strekt.
Veel jonge dieren in de dierentuin van Keulen
Ook in veel andere delen van de dierentuin zijn jonge dieren gearriveerd. Bijvoorbeeld het “Prins Alfred hert”, de Bantengs en de Zwabische-Halvarken. Een grote publiekslieveling is de Aziatische olifantenstier “Taro”, geboren op 7 maart. Zijn gewicht is nu gegroeid tot ongeveer 200 kilogram - 120 meer dan toen hij werd geboren. “Taro” begint momenteel zijn slurf steeds doelgerichter te gebruiken en bijvoorbeeld takken te grijpen. Zijn favoriete speelkameraad is “Sarinya”, die twee jaar ouder is. Zij heeft haar status als jongste dier van de Keulse olifantenfamilie verloren aan “Taro” en geeft de kleine af en toe een jaloers duwtje.
Extra goed! Om zijn 165e verjaardag te vieren, biedt de dierentuin van Keulen momenteel een heleboel extra attracties
- De grote weide voor de dierentuin is de place to be. Het “Reuzenrad van Keulen” wordt verlengd en blijft staan tot 27 april 2025, dus als je de hoogte in wilt om dinosaurussen, olifanten, Hennes & Co op het hoofd te kijken, dan heb je daar nog 10 dagen de tijd voor.
- De grote Dinoworld speciale show in de dierentuin is ook open. 24 levensechte dinosaurusfiguren - van de T-Rex met reusachtige tanden tot de 35 meter lange Argentinosaurus - zullen jong en oud de ogen doen openen. De gedetailleerde XXL-figuren van 's werelds grootste dinosaurustentoonsteller “DinoDon” nemen bezoekers mee terug naar de tijd van prehistorische reizen.
- Niet minder spannend is de “Dino VR Experience” van de VR-experts van “TimeRide”. Gasten gaan op een 10 minuten durende virtual reality-reis terug in de tijd naar het verre verleden in het Oude Neushoornhuis in de dierentuin van Keulen. Met behulp van een VR-bril neemt de expeditie hen vele miljoenen jaren voor onze tijd mee, tussen de dinosaurussen. De verteller is de succesvolle Keulse auteur Frank Schätzing. www.koelnerzoo.de/dinoworld-koeln/
- De dierentuin van Keulen biedt in de Zoo Shop ook het speciaal voor het 165-jarig jubileum ontworpen Panini stickerboekje (incl. 6 gratis stickers) aan. Het album biedt 48 pagina's met ruimte voor 260 verzamelstickers die allemaal over de diersterren gaan. Het bevat ook drie speciale “Dinoworld Cologne” pagina's.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Mannelijk Prins Alfred hertje geboren in de dierentuin van Keulen
Belangrijk kweeksucces in de dierentuin van Keulen: op 6 april werd hier een mannelijk Prins Alfred hert (Rusa alfredi) geboren. De dierenverzorgers hebben het hertje de naam “Amor” gegeven. Zijn geboorte is zo belangrijk omdat er nog maar ongeveer 1400 van deze soort in het wild leven en dierentuinen daarom aan natuurbehoud doen. Zijn moeder is de drie jaar oude hinde “Rusa”. Zij kwam in 2023 van de Wingster Forest Zoo naar Keulen. “Amor” is haar eerste jong. Haar vader is de 16-jarige “Alfred”. Hij is geboren in Parc Merveilleux in Luxemburg en woont sinds 2022 in de dierentuin van Keulen. De dierentuin hoopt dat er na “Amor” nog meer welpen van ‘Rusa’ en “Alfred” geboren zullen worden.
Zo groot als herten, maar zwaarder
De hertenfamilie Prins Alfred is te zien in het verblijf in Zuidoost-Azië van de dierentuin. De herten leven hier samen met Java bantengs (ook bekend als Aziatische wilde runderen) en Sulawesi hertenzwijnen. Prins Alfred herten komen oorspronkelijk uit de Filippijnen. Ze zijn ongeveer zo groot als een hert, maar massiever en zwaarder. De kop is relatief smal en de oren zijn kort. Het gewei is tot 25 centimeter lang en heeft maximaal drie uiteinden aan elke stok. Hun vacht is kort, zacht en dicht en is gemarkeerd met patronen van vlekken en lijnen.
Zeldzaamste hert ter wereld volgens de World Conservation Union
Het Prins Alfred hert kwam vroeger voor in primaire en secundaire bossen en graslanden in laagland- en hooglandgebieden. Tegenwoordig is zijn leefgebied beperkt tot ontoegankelijke berghellingen bedekt met vleugelnootbomen. Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is het de zeldzaamste hertensoort ter wereld. De dieren eten voornamelijk knoppen en bladeren van bomen en struiken. Tegenwoordig worden Prins Alfred herten meestal gevonden als individu of in groepen van maximaal drie dieren. Het is niet bekend of dit hun natuurlijke sociale structuur is of dat ze vroeger kuddes vormden. De bronsttijd piekt van november tot december. Kalveren worden geboren na een draagtijd van ongeveer 240 dagen. Prins Alfred herten zijn in sommige gebieden uitgestorven. Dit komt door de massale vernietiging van hun leefgebied door ontbossing en de jacht voor het vlees. Waar ze nog voorkomen, is hun populatie teruggelopen tot ongeveer 1400 dieren - en de trend is dalend. Ze zijn vernoemd naar de echtgenoot van koningin Victoria, prins Alfred.
Dierentuinen zijn actieve natuurbeschermers
De dierentuin van Keulen werkt samen met andere dierentuinen om het fokken van deze soort te bevorderen. Dierentuinen zijn altijd belangrijk geweest voor het voortbestaan van het Prins Alfred hert. Begin jaren 1980 leken ze al uitgestorven. Toen werden er een paar dieren ontdekt op de Filipijnse eilanden Panay en Negros. Zij vormden de basispopulatie van twee succesvolle beschermingsfokprogramma's. Vandaag de dag is de populatie Prins Alfred herten in gevangenschap hersteld tot ongeveer 170 dieren. Zoölogen hebben bijvoorbeeld hun voortplantingsgedrag kunnen documenteren. De eisen die de dieren stellen aan hun leefgebied werden ook vastgelegd en de kennis werd beschikbaar gesteld aan degenen die verantwoordelijk zijn voor natuurbehoudsprojecten op de Filippijnen. Bovendien zijn de dieren in dierentuinen ambassadeurs voor hun wilde soortgenoten, die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om de aandacht te vestigen op de bedreigde situatie en om fondsenwervingscampagnes te starten.
Extra goed! Om zijn 165e verjaardag te vieren, biedt de dierentuin van Keulen momenteel een heleboel extra attracties
- De grote weide voor de dierentuin is the place to be. Het “Keulse reuzenrad” wordt verlengd en blijft tot 27 april 2025 staan, dus als je hoog wilt komen en dinosaurussen, olifanten, Hennes & Co op het hoofd wilt kijken, heb je nog tijd tot zondag.
- De grote Dinoworld speciale show in de dierentuin is ook open. 24 levensechte dinosaurusfiguren - van de T-Rex met reusachtige tanden tot de 35 meter lange Argentinosaurus - zullen jong en oud de ogen uitsteken. De gedetailleerde XXL-figuren van 's werelds grootste dinosaurustentoonsteller “DinoDon” nemen bezoekers mee terug naar de tijd van prehistorische reizen.
- Niet minder spannend is de “Dino VR Experience” van de VR-experts van “TimeRide”. Gasten gaan op een 10 minuten durende virtual reality-reis terug in de tijd naar het verre verleden in het Oude Neushoornhuis in de dierentuin van Keulen. Met behulp van een VR-bril neemt de expeditie hen vele miljoenen jaren voor onze tijd mee, tussen de dinosaurussen. De verteller is de succesvolle Keulse auteur Frank Schätzing. www.koelnerzoo.de/dinoworld-koeln/
- De dierentuin van Keulen biedt in de Zoo Shop ook het speciaal voor het 165-jarig jubileum ontworpen Panini stickerboekje (incl. 6 gratis stickers) aan. Het album biedt 48 pagina's met ruimte voor 260 verzamelstickers die allemaal over de diersterren gaan. Het bevat ook drie speciale “Dinowereld”-pagina's.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Nakomelingen van de gouden leeuwtamarins in de dierentuin van Keulen
Het verblijf voor de kleine klimkunstenaars bevindt zich vlak naast de hoogtepunten van de grote tentoonstelling Dinoworld in de dierentuin
Het Arnulf en Elizabeth Reichert Huis in de dierentuin van Keulen heeft een nieuwe aanwinst: “Apu” en “Nala”, het paar gouden leeuwtamarins dat daar woont, heeft twee nakomelingen. Het geslacht van de twee pasgeboren klimkunstenaars is nog niet bekend. Ze zijn geboren op 28 februari en zijn nu goed geïntegreerd in de groep. Met deze nieuwe aanwinst is het aantal leeuwtamarins in de dierentuin van Keulen gegroeid tot zes dieren. In totaal zijn er in de in 2022 geopende dierentuin al negen gouden leeuwtamarins geboren, waarvan er een aantal naar andere dierentuinen zijn overgebracht.
Het “Arnulf and Elizabeth Reichert House” is gemodelleerd naar een tropisch regenwoud waarin dieren vrij rondlopen. Naast de leeuwaapjes leven er onder andere witkopakis, kogelgordeldieren, piranha's, toekans en vele andere vogelsoorten. De twee luiaards “Jumi” en “Perez” leven hier ook. Gasten lopen vlak naast of onder de dieren. Het warme huis met zijn steeds dichter wordende junglevegetatie van bromelia's, palmen en cacaobomen is de perfecte plek voor warme gedachten op mooie lentedagen.
Dierentuinen versterken natuurlijke populaties door natuurbehoud en herintroductie in het wild
Gouden leeuwtamarins behoren tot de familie van de penseelaapjes. Ze zijn de grootste van de 50 soorten in deze zeer diverse familie. Ze hebben klauwen aan hun handen en voeten, alleen de grote tenen hebben nagels. Met hun langwerpige hoektanden vangen en doden ze soms kleine gewervelde dieren. Ze eten echter vooral fruit en boomsap. De kleine primaten communiceren met tjilpende geluiden.
Aan het begin van de jaren 1970 stonden de leeuwamarins op het punt van uitsterven met nog maar 200 tot 600 dieren over. Ze komen nu alleen nog voor in het zuidoosten van Brazilië, in een klein gebied in de staat Rio de Janeiro. Het “Countdown 2025” project werd in 1974 gelanceerd om ze te redden - dierentuinen waren hierbij erg belangrijk. Met hun gecoördineerde fokprogramma's en toewijding aan het behoud van de soort, leveren ze een belangrijke bijdrage aan het behoud van deze soort. De eerste nakomelingen uit dierentuinen werden halverwege de jaren 1980 weer in het wild uitgezet. Later kwamen daar vijf dieren uit de dierentuin van Keulen bij.
Soortenbescherming die werkt en effectief is
Sinds de opening van het “Arnulf and Elisabeth Reichert House” in 2022 doneert de dierentuin van Keulen jaarlijks 5.000 euro aan het leeuwentamarinproject “Save the Golden Lion Tamarin” in Brazilië. Het geld zal door een samenwerkingspartner, de lokale NGO “Associação Mico-Leão-Dourado”, onder andere worden gebruikt voor
- Het verbinden van voorheen geïsoleerde bosgebieden door de aankoop van land. Tussen 1997 en 2024 werd ongeveer 449 hectare aangetast grasland weer omgezet in oorspronkelijk Atlantisch regenwoud.
- Educatieve programma's voor de lokale bevolking, waarin ze worden geïnformeerd over het belang van bosbescherming en over mogelijkheden voor milieuvriendelijk werk en geld verdienen in harmonie met het regenwoud en de dieren die erin leven - bijvoorbeeld door ecotoerisme.
- De NGO voert ook vaccinatieprogramma's uit tegen geldkoorts, die zo gevaarlijk is voor leeuwtamarins, en onderzoekt regelmatig de populatie.
- Gelukkig toonde een telling in 2023 aan dat de populaties wilde leeuwtamarins zich herstellen van de verliezen veroorzaakt door gele koorts en dat de dieren voorheen onbewoonde bossen hebben gekoloniseerd.
- De experts van de Associação Mico-Leão-Dourado schatten het totale aantal gouden leeuwtamarins in hun verantwoordelijkheidsgebied vandaag de dag weer op meer dan 2.000, met het vooruitzicht op een totaal van 4.800 individuen.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
De dierentuin van Keulen laat de Perzische luipaard “Mitra” wennen – het doel is voortplanting met kater “Grom”
Afgelopen week vond de Internationale Dag van de Biodiversiteit plaats. Hoe intensief dierentuinen zich inzetten voor de bescherming van diersoorten, blijkt uit het voorbeeld van de Perzische luipaard “Mitra”. De vijfjarige kat kwam bijna een jaar geleden vanuit de dierentuin Nordens-Ark in Zweden naar Keulen. Hier moet ze zich voortplanten met kater ‘Grom’. Zowel ‘Mitra’ als ‘Grom’ zijn genetisch gezien zeer waardevol. Het Europese instandhoudingsprogramma (EEP) voor de ernstig bedreigde Perzische luipaarden omvat momenteel slechts 98 dieren. Daarvan zijn er 61 mannetjes, dus het overgrote deel.
“Het is erg belangrijk om er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat ‘Mitra’, die tot nu toe nog geen nakomelingen heeft, haar genen kan doorgeven”, legt Dr. Alexander Sliwa, curator in de dierentuin van Keulen en internationaal gerenommeerd expert op het gebied van grote katachtigen, uit. De genen van “Grom” zijn bijzonder waardevol, omdat hij afstamt van ouders die ook nauwelijks vertegenwoordigd zijn in de foklijnen van Europese dierentuinen en in Sotsji, Rusland, leefden – een land waarmee op dit moment niet meer kan worden samengewerkt op het gebied van instandhoudingsfokkerij.
“Mitra” is uiterst veeleisend in de verzorging en vereist de hoogste mate van expertise. Ze is een ongewoon slank en schuw dier. In haar verblijf kan deze onzekerheid omslaan in grommen en dreigende gebaren. De dierenverzorgers van het kattenverblijf werken hier stukje bij beetje aan, bijvoorbeeld door positief gedrag te belonen met voer of door “Mitra” geleidelijk te laten wennen aan het opsluiten tussen de verblijven en een gevarieerde voeding. De eerste successen zijn al duidelijk zichtbaar.
Herkennen wanneer “Mitra” krols is
Het ervaren Keulse kattenteam rond Dr. Sliwa wil “Mitra” binnenkort zo goed kennen en kunnen “lezen” dat het met zekerheid kan zeggen wanneer ze krols is. Dan zal het sperma dat onder narcose door de dierenartsen van de dierentuin bij kater ‘Grom’ is gewonnen, bij haar worden ingebracht. In het ideale geval wordt ‘Mitra’ binnenkort moeder van jongen die – als bekroning van alle inspanningen – op een gegeven moment in het oorspronkelijke leefgebied van de Perzische luipaarden kunnen dienen voor het behoud of de terugkeer van deze dieren. Sliwa: "Het is uiterst belangrijk dat het relatief kleine EEP-fokprogramma voor Perzische luipaarden genetisch divers blijft. Alleen zo kan een mogelijke terugkeer van dieren naar hun oorspronkelijke leefgebied beginnen met een hoge genetische diversiteit. Alleen de Europese Zoönotie voert een fokprogramma voor deze luipaardondersoort, die zou kunnen dienen voor dergelijke herintroducties en populatieversterkingen. De dierentuinverenigingen van andere continenten doen dit niet. Daarom zijn ‘Mitra’ en ‘Grom’ en ons werk hier in Keulen zo belangrijk voor het behoud van deze prachtige katachtigen."
Hoog tijd voor de bescherming van luipaarden
Biologen schatten dat er nog maar ongeveer 1.000 in het wild levende Perzische luipaarden zijn. De meeste daarvan, ongeveer 600, leven in Iran. Vroeger strekte het verspreidingsgebied van de Perzische luipaard zich uit van Oost-Turkije tot West-Pakistan. De reden voor de afname van de populatie en het verspreidingsgebied zijn menselijke invloeden zoals de vernietiging van leefgebieden of de stroperij van luipaarden zelf of hun prooidieren. Daarnaast worden luipaarden gedood als vergelding voor het doden van vee of uit verwachting van schade aan vee.
Het Perzische luipaard werd in 2023 door de Rode Lijst van de IUCN beoordeeld als ernstig bedreigd (Endangered). De dierentuin van Keulen heeft momenteel drie dieren van deze soort. Daarnaast toont het ook de eveneens ernstig bedreigde sneeuwluipaarden.
Dag van de biodiversiteit: dierentuinen zijn essentieel voor de bescherming van soorten
Alleen al in 2022 hebben de leden van de Vereniging van Zoölogische Tuinen (VdZ) meer dan 11 miljoen euro gemobiliseerd voor de bescherming van soorten in 55 landen – geld dat rechtstreeks naar beschermde gebieden, anti-stroperij-eenheden en revalidatiecentra is gegaan.
In datzelfde jaar konden 553 bedreigde gewervelde dieren van 18 soorten met succes worden uitgezet in het wild – dieren die de kleine populaties in het wild ondersteunen om hun voortbestaan te verzekeren. De internationale fokprogramma's vormen daarbij deels de laatste hoop voor met uitsterven bedreigde soorten zoals de addax, de Socorro-duif of de oerlemmer, waarvan de populaties in de natuur dramatisch zijn geslonken.
De expertise van de dierentuinen op het gebied van dierenhouderij vormt daarbij de doorslaggevende basis voor dit succes. In wetenschappelijk ontworpen, natuurlijke verblijven kunnen de dieren hun soortspecifieke gedrag uitoefenen. Gespecialiseerde dierenartsen en toegewijde verzorgers zorgen niet alleen voor optimale voeding en medische zorg, maar ook voor het psychisch welzijn van de dieren.
Biodiversiteit beleven – samen handelen
In onze steeds verder verstedelijkte wereld bieden dierentuinen voor veel mensen een van de weinige directe toegangen tot de dieren- en plantenwereld. Met meer dan 42 miljoen bezoekers per jaar in de 70 VdZ-dierentuinen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje zijn het drukbezochte educatieve en natuurbeschermingsinstellingen. De brede maatschappelijke steun onderstreept hun belang: 82 procent van de Duitsers is voorstander van dierentuinen. (Dit blijkt uit een FORSA-onderzoek uit 2020).
Een bezoek aan een dierentuin geeft niet alleen kennis, maar creëert ook emotionele banden met dieren en hun leefomgeving. Dit bevordert aantoonbaar het persoonlijk welzijn door te bewegen, waar te nemen, te leren en betrokken te zijn – en motiveert tot actieve inzet voor het behoud van onze natuurlijke levensbronnen.
Donaties voor de soortenbeschermingsprojecten van de dierentuin van Keulen kunnen worden gedaan via: https://foerdern.koelnerzoo.de/artenschutz
/Quote_pers]
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
“Boba” en “Pinte”: voor het eerst sinds 15 jaar zijn er pinguïns uit het ei gekomen in de dierentuin van Keulen
Gelijke vaderdagvreugde: pinguïnvaders zijn volledig betrokken bij de opvoeding
De Humboldt-pinguïns in de dierentuin van Keulen hebben twee jongen gekregen. Het is voor het eerst in 15 jaar dat er in de dierentuin van de domstad kuikens zijn uitgekomen en met succes door de ouders worden grootgebracht. Een van de twee jongen moest tussentijds door een dierenverzorger mee naar huis worden genomen en daar worden verzorgd. Inmiddels leven beide jongen samen in het nest van hun ouders en ontwikkelen ze zich goed in hun kleine pinguïn-kinderkamer.
Ze zijn eind april uit het ei gekomen. De dierentuin kan de exacte dag niet vaststellen, omdat het leggen van de eieren plaatsvond in de moeilijk zichtbare nestholen in de Humboldt-pinguïnverblijfplaats in Keulen. Een van de jongen werd enkele dagen later door dierenverzorger Julian Heck uitgeput, onderkoeld en bijna bewegingloos voor de hol gevonden. Hij nam het kuiken zonder aarzelen mee naar huis, verzorgde en voedde het gezond en gaf het jong de naam “Pinte”. Het tweede, duidelijk sterkere kuiken bleef de hele tijd bij de ouders, omdat het door hen voldoende werd gevoed. Het kreeg de naam “Boba”. Het geslacht kan pas over enkele maanden worden bepaald door middel van DNA-analyse van een veer, wanneer de kleintjes hun verenkleed hebben ontwikkeld.
Dik is chic!
Humboldtpinguïns broeden meestal één keer per jaar. Ze leven grotendeels monogaam. Pinguïns zijn dol op een partner met een zo groot mogelijk lichaamsgewicht en een dikke vetlaag. Tijdens het grootbrengen hebben de jongen enorme hoeveelheden vis en andere zeedieren nodig, zodat de ouders zelf nauwelijks aan eten toekomen. Alleen ouders met voldoende vetreserves zijn in staat om deze zeer slopende periode ongeschonden door te komen. Ze vinden hun partner in de drukte van de broedkolonie vooral via hun stem. Voor het nest begroeten de paren elkaar meerdere keren per dag met luide, extatische kreten. Daarbij geldt: hoe krachtiger, hoe luider.
Humboldtpinguïns leven aan de Pacifische kust van Peru tot Noord-Chili en op de eilanden voor de kust. Ze worden maximaal 65 cm groot en wegen 3,5 tot 5,9 kg. De gemiddelde levensverwachting is 16 jaar. Net als alle pinguïns is ook de Humboldtpinguïn gespecialiseerd in een leven in het water. Het verenkleed bestaat uit twee lagen. De eerste laag veren is afgeplat en beschermt het dier tegen invloeden van buitenaf, zoals wind en water, terwijl de tweede laag dient als warmte-isolatie.
Dierentuinen zijn belangrijk voor het behoud van soorten
Humboldtpinguïns behoren volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) tot de bedreigde vogelsoorten. Ze worden geclassificeerd als “kwetsbaar”. Redenen hiervoor zijn de jacht door de mens, de vernietiging van hun leefgebied en de overbevissing van makreel en ansjovis, het belangrijkste voedsel van Humboldtpinguïns. Daar komen nog de gevolgen van de klimaatverandering bij. Vanwege de bedreiging van de Humboldtpinguïn zijn onderzoek en fokprogramma's in dierentuinen uiterst belangrijk voor het voortbestaan van deze soort.
Doneren voor de bescherming van pinguïns kan via www.sphenisco.org/de/
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Dubbele winst bij de kleinste herten ter wereld: twee poedoes geboren in de dierentuin van Keulen
Nakomelingen zijn belangrijk voor het behoud van de soort – dierentuin verheugd over het succes
Er is dubbele aanwas bij de zuidelijke poedoe's in de dierentuin van Keulen: op 21 mei werd het mannetje “Yuri” geboren. De moeder is de tweejarige ‘Yadira’, afkomstig uit de dierentuin van Rotterdam. ‘Yuri’ is het eerste jong van ‘Yadira’. De vader heet ‘Alvess’. Hij werd drie jaar geleden geboren in de dierentuin van Keulen. Zijn tot nu toe nog weinig vertegenwoordigde bloedlijn is belangrijk voor het behoud en de uitbreiding van de populatie van deze bedreigde hertensoort.
Het tweede jong werd op 27 mei geboren. Het is een vrouwtje en heet “Adora”. De moeder is de zevenjarige “Auryn”. Zij is ook in de dierentuin van Keulen geboren. De vader is de zesjarige “Dior”. Hij is geboren in Riga, Litouwen, en kwam via de dierentuin in het Poolse Opole naar Keulen. “Adora” is het derde jong van ‘Auryn’ en het eerste jong van bok “Dior”. De kleine poedoes verkennen al voorzichtig de buitenverblijven, maar liggen ook vaak nog verstopt in het gras, wat volkomen normaal en typisch is.
Poedoes behoren tot de hertachtigen. Er zijn drie vergelijkbare soorten: de zuidelijke poedoes, die in Keulen wordt gehouden, en voorheen de noordelijke poedoes, die onlangs in twee soorten is opgesplitst. Zuidelijke poedoes, zoals die in de dierentuin van Keulen, leven in de zuidelijke beukenbossen van Chili en een klein deel van het zuidwesten van Argentinië. In tegenstelling tot de noordelijke poedoes, die voorkomen in de kale hooggebergten van de Colombiaanse, Ecuadoraanse en Peruaanse Andes, zijn zuidelijke poedoes pure bosdieren. Ze zijn schuw en overwegend nachtactief. Hun voedsel bestaat uit bladeren, schors, vruchten, bloemen en jonge scheuten. Zuidelijke poedoes leven in het wild meestal solitair en komen alleen samen om te paren. De mannetjes hebben een gewei met slechts één tak van 5-10 cm, dat jaarlijks wordt afgeworpen.
Zuidelijke poedoes zijn ongeveer half zo groot als ons inheemse ree. De wildstand van deze mooie dieren neemt helaas af. Redenen hiervoor zijn onder andere de vernietiging van hun leefgebied, de jacht, concurrentie van exotische hertensoorten en aanvallen door verwilderde honden.
De poedoe-verblijven in Keulen bevinden zich in het Zuid-Amerikagedeelte in het midden van de dierentuin – tussen de verblijven voor de grote miereneters en de primaten en ara's in het kleine Zuid-Amerikahuis. Daarnaast leven er inmiddels ook poedoes in het tapirverblijf en het tapirhuis in Keulen. Poedoe's kunnen in dierentuinen een leeftijd van wel 20 jaar bereiken. In Duitsland leven momenteel 36 poedoes in zeven verschillende dierentuinen; in Europa zijn dat er 71 in 21 dierentuinen. De dierentuin van Keulen heeft met momenteel zeven dieren de op één na grootste groep in Duitse dierentuinen.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Zeldzame Przewalski-paarden geboren in de dierentuin van Keulen
Dubbele 'veulensvreugde' in de dierentuin van Keulen: in mei werden hier een vrouwelijk en een mannelijk Przewalski-paard geboren. Het kleine merrie, geboren op 29 mei, heet “Vicky”. De moeder is de achtjarige “Luna”. 13 dagen eerder, op 16 mei, werd het hengstje “Vitus” geboren. Zijn moeder is de 18-jarige ‘Luca’. De vader van beide veulens is de Keulse fokhengst “Vandan”. De kudde bestaat nu uit in totaal zes dieren.
De krachtige Przewalski-paarden staan op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur als “endangered” (sterk bedreigd). Dierentuinen zijn al lang actief voor het behoud van deze wilde paardensoort. Voorop gingen de biologen van de dierentuin van Keulen, die pionierswerk verrichtten als “soortenredders”. Meer dan 30 jaar lang hebben zij het instandhoudingsprogramma voor de Przewalski-paarden beheerd. Zij hebben onder andere gecoördineerd dat er nieuwe populaties konden worden opgebouwd in het enorme reservaat Hortobagy in de Hongaarse Puszta en dat er volledig vrij rondtrekkende wilde populaties konden worden opgebouwd in Mongolië en China.
Des te verheugender is het dat de dierentuin van Praag vorige week zeven Przewalski-paarden met succes heeft uitgezet in het Altyn Dala National Park in Centraal-Kazachstan. De dierentuin in de Tsjechische hoofdstad heeft enkele jaren geleden de leiding van het reddingsprogramma voor Przewalski-paarden overgenomen. Onder de uitgezette dieren bevonden zich vier merries uit het Hortobagy-reservaat in Hongarije, waarvoor ook de dierentuin van Keulen al Przewalski-paarden ter beschikking heeft gesteld en dat hij sinds 1997 ondersteunt.
De dierentuin: ark voor de bescherming van diersoorten
Przewalski-paarden zijn het schoolvoorbeeld van de redding van een wild dier dat zonder de inzet van dierentuinen niet zou hebben overleefd. Al in 1969 was deze soort uitgestorven in zijn natuurlijke verspreidingsgebied, de droge steppen van Mongolië en China. Sinds 1992 bestaan er door Keulen geïnitieerde herintroductieprojecten in verschillende steppegebieden in China, Mongolië, Hongarije en Kazachstan.
Ze zijn allemaal afkomstig van dieren die in gevangenschap zijn gefokt. Gemiddeld worden er drie tot vier merries per jaar vanuit Europese dierentuinen naar Mongolië gebracht om daar de herintroduceerde populatie te ondersteunen. De populatie groeit weer. Deskundigen gaan momenteel uit van 180 in het wild levende Przewalski-paardenparen. Ook in het Hongaarse nationale park Hortobagy lopen de Przewalski-paarden vrij rond. Al 27 jaar ondersteunt de dierentuin van Keulen het beschermingsproject in Hongarije met dieren voor herintroductie, geld of biologische knowhow, al naar gelang de behoefte.
Over de biologie van de Przewalski-paarden
In het wild verlaten beide geslachten de geboortegroep op de leeftijd van één tot twee jaar. Jonge hengsten en haremhengsten die door sterkere concurrenten zijn verdrongen, vormen vrijgezellengroepen. Daarnaast komen er ook alleen levende hengsten voor. Op de leeftijd van vijf tot zeven jaar proberen ze een merrie over te nemen in een gevecht met haremhengsten of een nieuwe groep te vormen met rondzwervende jonge merries. De leefgebieden van de groepen overlappen elkaar, er worden geen territoria verdedigd. Essentiële onderdelen van deze leefgebieden zijn voldoende grasvoeding en permanente waterplaatsen. Ook in het kader van het EEP worden jonge hengsten na één tot twee jaar in een hengstengroep ondergebracht, waar ze in het vechtspel het voor hun geslacht typische gedrag kunnen oefenen. Jonge merries worden vaak ook enkele jaren in merriekuddes ondergebracht.
15 juni: Klimaatdag in de dierentuin van Keulen
Aanstaande zondag is het Klimaatdag in de dierentuin van Keulen. Deze dag laat zien hoe kleurrijk en divers klimaatbescherming kan zijn. Talrijke partners uit de regio geven tips en suggesties over hoe je in het dagelijks leven energie kunt besparen, duurzamer kunt eten of mobiel kunt zijn.
Zoo-experts geven informatie over de gevolgen van klimaatverandering voor de dierenwereld. Wie bij ten minste 10 stations informatie, ideeën en de bijbehorende stempels heeft verzameld, kan meedoen aan een loterij met mooie prijzen.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Duurzaamheid op zijn mooist: Klimaatdag en rondleiding langs wilde kruiden in de dierentuin van Keulen
Dat genieten, duurzaamheid en plezier samengaan, bleek gisteren in de dierentuin van Keulen. Duizenden bezoekers kwamen naar de ‘Klimaatdag’, die de dierentuin voor de tiende keer organiseerde. Partners van de dierentuin uit de regio presenteerden hun vele initiatieven en ideeën voor een duurzaam gebruik van hulpbronnen – met veel plezier en beleving en zonder belerend te zijn.
Zo konden grote en kleine dierentuinbezoekers bijvoorbeeld met een fiets elektriciteit opwekken en een zonnepaneel winnen, deelnemen aan ‘natte’ experimenten met water, een toneelstuk over regionale groenten bijwonen of kunstwerken van afval bewonderen. Het belangrijkste doel van alle stations was om de bezoekers te laten zien wat iedereen zelf kan doen voor het milieu en de klimaatbescherming – en dat ook kleine stapjes bijdragen aan het grote doel om de ecosystemen intact en leefbaar te houden voor mens en dier.
“De ‘Klimaatdag’ was een groot succes. Enerzijds was het een drukbezocht evenement. Anderzijds konden de vele regionale actoren en instellingen die zich in de regio inzetten voor klimaatbescherming, hier in een mooie omgeving en in een goede sfeer netwerken en ideeën uitwisselen”, aldus Christopher Landsberg, directeur van de dierentuin.
Een andere activiteit die de dierentuin tijdens de ‘Klimaatdag’ aanbood, was zeer smakelijk. Voor het eerst organiseerde hij een rondleiding over wilde kruiden, waarbij men eerst samen met de kruidenexperts Maja en Yoann Hue op het terrein van de dierentuin wilde kruiden kon determineren en verzamelen – en tegelijkertijd veel nieuws leerde over de smaak en de geneeskrachtige werking van inheemse planten. Later ging men naar de ruimtes van de ‘Villa Bodinus’. Gourmetkok Jaspreet Dhaliwal-Wilmes creëerde en serveerde in de voormalige villa van de dierentuin directeur, die was omgebouwd tot een stijlvolle evenementenlocatie, een hoogwaardig menu dat de opgedane kennis van de eerdere kruidenwandeling culinair verwerkte en aromatisch ‘op het bord’ bracht.
Er werden onder andere met dille gemarineerde garnalen, twee soorten parelhoen met boslakritssaus, wortel met Japanse duizendknoop en een terrine van dennenyoghurt met frambozen- en sinaasappelsorbet geserveerd.
Vanwege de goede respons zal de dierentuin ook volgend jaar tijdens de ‘Klimaatdag’ een kruidenrondleiding aanbieden, gevolgd door een fine dining-diner in de ‘Villa Bodinus’.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Mannelijke sitatunga geboren
In april is in het Hippodom van de dierentuin van Keulen een mannelijke sitatunga-antilope geboren. De dierenverzorgers hebben hem de naam “Poelo” gegeven. In het Setswana betekent dit zoveel als “winst”. De moeder is de twaalfjarige “Suri”, die in 2014 vanuit de Zoom-Erlebniswelt Gelsenkirchen naar Keulen kwam. Ze is zeer ervaren. ‘Poelo’ is al haar twaalfde jong. Vader “Voldemort”, negen en een half jaar oud, kwam in 2017 vanuit de Engelse Chessington Zoo naar de Rijn. Hij heeft al 13 keer nakomelingen verwekt.
Er zijn al meer dan 50 sitatunga's geboren in de dierentuin van Keulen, die in 1983 begon met het houden van deze diersoort.
Sitatunga's: leven dicht bij het water, afkomstig uit West-Afrika
Sitatunga's, ook bekend als waterkudu's, moerasbokken of moerasantilopen, zijn evenhoevigen. Ze behoren tot de familie van de hoorn dragers (Bovidae). Het leefgebied van deze antilopensoort strekt zich uit langs de rivieren en meren van Centraal- tot West-Afrika. De meest zuidelijke vertegenwoordigers komen voor in de Okavango-delta in het noorden van Botswana. De vrouwtjes van deze soort zijn helder roodbruin tot kastanjebruin. Ze hebben witte dwarsstrepen en spikkels op de zijkanten en flanken. Volwassen mannetjes zijn ruig. De kleur is grijs tot chocoladebruin.
Mannetjes hebben een gewei dat bijna een meter lang kan worden. Met een lichaamsgewicht van 50 tot 100 kilogram en een schouderhoogte van 80 tot 100 centimeter zien ze er als volwassen dieren behoorlijk indrukwekkend uit.
De dieren leven meestal in haremsgroepen met meerdere vrouwtjes en één bok. Sitatunga's zijn geslachtsrijp als ze minder dan een jaar oud zijn. Vrouwtjes kunnen om de negen maanden een jong baren. De draagtijd bedraagt gemiddeld 250 dagen. Beide geslachten hebben bijzonder lange hoeven die ze wijd kunnen spreiden. Deze zijn perfect aangepast aan hun moerassige leefgebied om wegzakken te voorkomen. Sitatunga's brengen hun leven door in de papyrusbossen rond moerassen, meren en rivieren. Ze zijn goede zwemmers en kunnen zelfs duiken. Ze voeden zich met riet en allerlei soorten waterplanten.
Tot hun natuurlijke vijanden behoren grote katachtigen zoals leeuwen of luipaarden, Nijlkrokodillen en reuzenslangen. Momenteel worden sitatunga's, die in vier ondersoorten worden ingedeeld, door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) weliswaar als “niet bedreigd” aangemerkt, maar de populaties in het wild nemen door jacht en vernietiging van hun leefgebied gestaag af. De populaties in Togo en Niger zijn waarschijnlijk al uitgeroeid. De West-Afrikaanse populatie, waarvan de voorouders van de dieren in Keulen afstammen, is het meest bedreigd.
Gecontroleerde fokprogramma's voor gezonde populaties
De dieren die in de Europese dierentuinen worden gehouden, behoren allemaal tot de westelijke ondersoort, die in sommige delen van hun verspreidingsgebied al is uitgeroeid. Het Europese stamboek (ESB) voor deze ondersoort wordt bijgehouden door de dierentuin van Keulen. Momenteel staan ongeveer 440 van deze uiterst gracieuze dieren geregistreerd in meer dan 61 dierentuinen in Europa. Het is een goed voorbeeld van hoe door nauwe samenwerking tussen dierentuinen een gezonde populatie in stand kan worden gehouden.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Toegewijd aan het nationale doel van soortenbescherming: hoe dierentuinen de biodiversiteit redden
De Duitstalige dierentuinen redden soorten en gaan het dramatische verlies aan biodiversiteit tegen. Hoe kan deze belangrijke rol van moderne dierentuinen worden versterkt? Deze centrale vraag staat centraal tijdens de jaarvergadering van de Vereniging van Zoölogische Tuinen (VdZ), die van 18 tot 21 juni 2025 in Berlijn plaatsvindt. Tijdens deze bijeenkomst komen vooraanstaande dierentuin-experts uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje bijeen om oplossingen en perspectieven te bespreken.
Dat dierentuinen al lang een belangrijk onderdeel van de oplossing zijn, blijkt uit indrukwekkende cijfers: de 70 dierentuinen die lid zijn van de VdZ verzorgen meer dan 163.000 wilde dieren, trekken jaarlijks meer dan 42 miljoen bezoekers, investeren jaarlijks ongeveer 11 miljoen euro in meer dan 150 soortenbeschermingsprojecten wereldwijd en bieden wereldwijd ondersteuning met eigen personeel, vakkennis en jarenlange betrokkenheid.
Vanuit politiek oogpunt leveren dierentuinen een onmisbare bijdrage aan de bescherming van de biologische diversiteit. “Moderne dierentuinen zetten onze internationale toezeggingen om soorten te beschermen en in stand te houden om in concrete actie – door middel van beschermingsprojecten, educatief werk en ontmoetingen met dieren, die een emotionele band met de natuur creëren”, legt Jochen Flasbarth, staatssecretaris bij het Duitse ministerie van Milieu, Klimaatbescherming, Natuurbehoud en Nucleaire Veiligheid, uit. “Dit werk is voor ons erg belangrijk, want we hebben elke speler nodig die zich samen met ons verzet tegen de dramatische uitsterving van soorten.”
De VdZ-dierentuinen stellen zich ter beschikking van de bondsregering als partner bij de uitvoering van de Nationale Biodiversiteitsstrategie 2030. Op basis van hun praktische ervaring en wetenschappelijke expertise bieden de VdZ-dierentuinen zich aan als potentiële, deskundige partners van de bondsregering bij de uitvoering van de Nationale Biodiversiteitsstrategie 2030 en staan zij klaar voor een intensieve betrokkenheid en het nemen van verantwoordelijkheid.
“We zijn nu al actief bezig met het redden van soorten en hebben ons bewezen als betrouwbare partners in beschermingsprojecten en bij educatief werk”, benadrukt de voorzitter van de VdZ, prof. dr. Jörg Junhold. "We handelen daarbij met wetenschappelijke excellentie en meetbare successen, maar met beperkte financiële middelen, omdat deze maatschappelijke taak tot nu toe vooral verankerd is in het zelfbeeld van de dierentuinen en in de verwachtingen van het publiek, maar niet in de publieke financiering van onze instellingen voor soortenbescherming, natuurbehoud en educatie, waartoe dierentuinen in de 21e eeuw zijn uitgegroeid. Daarom hebben we nu gezamenlijke strategieën nodig om dit potentieel ten volle te benutten. Het is zaak om de moderne dierentuinen te verankeren als pijlers van de nationale biodiversiteitsstrategie – met duidelijke verantwoordelijkheden en financiële middelen".
Tijdens de driedaagse VdZ-jaarvergadering worden strategische thema's ontwikkeld, met de nadruk op de bescherming van soorten. Dierenwelzijn en onderwijs gaan daarbij hand in hand. Het VdZ Zoo- en Wildtier-Forum op 19 juni brengt besluitvormers uit de politiek, ministeries, wetenschap, natuur- en dierenbescherming rechtstreeks in contact met de expertise van dierentuinen om te discussiëren over de praktische uitvoering van het in de grondwet verankerde staatsdoel van soortenbescherming.
Het forum werd geopend door de Berlijnse senator van Financiën Stefan Evers, de VdZ-voorzitter Jörg Junhold en gastheer Dr. Andreas Knieriem, directeur van Zoo, Tierpark en Aquarium Berlin.
De expertise van moderne dierentuinen reikt van het behoud van bedreigde diersoorten en gerichte fokprogramma's tot professionele begeleiding van uitzettingsprojecten, benadrukt gastheer van de jaarvergadering Dr. Andreas Knieriem, directeur van Zoo, Tierpark en Aquarium Berlin. "Succesvolle herintroductieprojecten zoals die van de lammergier, de wisent en het Przewalski-paard laten duidelijk zien: als je een gemeenschappelijk doel hebt, kent soortbescherming geen grenzen. Maar deze successen zijn alleen mogelijk als internationale, nationale en lokale partners op lange termijn en in vertrouwen samenwerken. Het redden van onze biodiversiteit is een krachttoer die geen enkel land, geen enkele dierentuin en geen enkele milieuorganisatie alleen kan uitvoeren. Soortenbescherming is altijd teamwork. Met meer dan 40 miljoen bezoekers per jaar kunnen alleen al de Duitstalige dierentuinen een belangrijke brug slaan tussen de wetenschap en het publiek, empathie voor de natuur opwekken en verschillende doelgroepen bewust maken van thema's op het gebied van milieu- en soortenbescherming."
Het belang van dierentuinen voor het behoud van de biodiversiteit wordt ook uitdrukkelijk erkend in het huidige regeerakkoord van de Duitse regering. “De VdZ-jaarvergadering 2025 is daarom meer dan een vakbijeenkomst – het is een signaal voor daadkrachtig optreden ter bescherming van onze natuurlijke levensbronnen”, aldus Volker Homes, directeur van de VdZ. “Samenwerking tussen alle groepen die betrokken zijn bij de bescherming van soorten is een voorwaarde voor succes, maar het is ook belangrijk om fokprogramma's voor bedreigde soorten te erkennen en te bevorderen als een cruciale bijdrage aan de bescherming van soorten.”
Wereldwijd verdwijnen dier- en plantensoorten in een alarmerend tempo – met rampzalige gevolgen voor ons allemaal. Biodiversiteit is geen luxe, maar de basis van ons bestaan: het zorgt voor ons voedsel, ons water, ons klimaat en onze gezondheid. Dit punt werd ook benadrukt door de keynote sprekers van het VdZ Zoo- en Wildtier-Forum Prof. Dr. Jon Paul Rodríguez, voorzitter van de IUCN-soortenspecialistengroepen, die de internationale rode lijsten opstellen, prof. dr. Aletta Bonn, hoogleraar ecosysteemdiensten aan het Helmholtz-centrum voor milieuonderzoek, en prof. dr. dr. Tade Spranger, hoogleraar aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de universiteit van Bonn.
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Vietnamese Orde van Verdienste voor prof. dr. Thomas Ziegler, curator van het aquarium in Keulen
De inzet van de dierentuin van Keulen voor de bescherming van diersoorten wordt ook internationaal erkend. Zo werd Thomas Ziegler, aquariumconservator van de dierentuin van Keulen en buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Keulen, onlangs onderscheiden door de Vietnamese Academie voor Wetenschap en Technologie (VAST). In Hanoi nam hij de orde van verdienste van deze gerenommeerde wetenschappelijke instelling in ontvangst. Prof. dr. Thomas Ziegler is pas de tweede buitenlander die deze onderscheiding ontvangt.
In de lofrede werd Ziegler geprezen om zijn veelzijdige en langdurige bijdragen aan de uitbreiding van het onderzoek naar biodiversiteit en de bescherming van soorten in Vietnam, een van de hotspots van de wereldwijde biodiversiteit, en om zijn inzet voor de bevordering van jonge wetenschappers en natuurbeschermers. Thomas Ziegler zet zich al 28 jaar in voor onderzoek naar biodiversiteit en de bescherming van soorten in dit Zuidoost-Aziatische land. Samen met zijn team en samenwerkingspartners heeft hij daar al meer dan 150 soorten ontdekt en wetenschappelijk beschreven.
Ziegler slaagde er bovendien in om op spectaculaire wijze nakomelingen van bedreigde soorten, zoals de bedreigde Vietnamese krokodilmolch en de gevlekte waterschildpad, terug te brengen naar het wild. Met dit fokprogramma voor het behoud van soorten worden de bedreigde wilde populaties in Vietnam versterkt. Het werk van Ziegler en de dierentuin van Keulen op het gebied van soortenbescherming wordt gebundeld in verschillende vaste stations, zoals het Me Linh Centrum voor Biodiversiteit in het noorden van Vietnam, dat de dierentuin samen met partnerinstituten heeft opgezet, uitgebreid en onderhoudt.
De dierentuin heeft 1 miljoen euro uitgetrokken voor de soortenbeschermingsprojecten in Vietnam
In de loop der jaren heeft de dierentuin van Keulen ongeveer 1 miljoen euro uitgetrokken voor soortenbeschermingsprojecten in Vietnam. Daarnaast ondersteunt de dierentuin in totaal meer dan 30 soortenbeschermingsprojecten over de hele wereld, naast Vietnam ook in Belize, Madagaskar, Congo en Keulen-Weidenpesch. Alleen al in de afgelopen 15 jaar heeft de dierentuin hiervoor meer dan 3 miljoen euro uit eigen middelen beschikbaar gesteld. www.koelnerzoo.de/artenschutz
Soortenbeschermingswerk dat veel effect sorteert
Prof. dr. Thomas Ziegler reisde in 1997 voor het eerst naar Vietnam in het kader van zijn proefschrift aan de Universiteit van Bonn/Museum Alexander Koenig. Hij deed daar onderzoek in een nieuw aangelegd laaglandbosreservaat, destijds gesubsidieerd door de graduate funding van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de Duitse Academische Uitwisselingsdienst en de Volkswagenstichting. Sinds 2003 werkt Ziegler voor de dierentuin van Keulen – als curator en coördinator van het werk op het gebied van soortenbescherming en biodiversiteitsonderzoek in Vietnam. In 2009 promoveerde hij aan de universiteit van Keulen. Sinds 2016 is hij buitengewoon hoogleraar. Ziegler houdt zich bezig met onderwijs en onderzoek rond de taken van moderne dierentuinen, biodiversiteitsonderzoek en soortenbescherming. Hij ontving al twee keer de Albertus Magnus-onderwijsprijs van de studentenvereniging biologie aan de universiteit van Keulen.
Sommige van zijn voormalige studenten zijn nu zelf al professor in Vietnam. Zo breiden ze het onderzoeks- en soortenbeschermingsnetwerk uit. Ook veel van de studenten die Ziegler in Duitsland begeleidde en die hun afstudeerscriptie schreven over bedreigde soorten in Vietnam, werken nu op het gebied van onderzoek en soortenbescherming, bijvoorbeeld bij natuurbeschermingsinstanties zoals het Bundesamt für Naturschutz (Federaal Bureau voor Natuurbescherming).
- Laafsekikker
- Fictieve account
- Berichten: 4258
- Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
- Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
- Locatie: Het forum
- Contacteer:
Re: Nieuwstopic Kolner Zoo
Hitte in Keulen – Hoe dierentuindieren afkoelen
Trucs om de hitte te bestrijden: De dieren in de Keulse dierentuin kennen talloze trucjes
Het is warm in Keulen – en het wordt steeds warmer. De dierentuindieren hebben heel verschillende technieken om met de stijgende temperaturen om te gaan. Zo koelen "Tochka" en "Timur", de eenjarige broertjes en zusjes van de Amoertijgers, regelmatig af in het waterbassin van het verblijf. Vlak ernaast trotseren de Aziatische leeuwen ook de temperaturen. Het gezin van vijf, bestaande uit vader "Navin", moeder "Gina" en hun nakomelingen "Mani", "Nilay" en "Laya", zoekt 's middags vaak een schaduwrijk plekje op in het leeuwenverblijf.
Nijlpaarden hebben hun eigen zonnebrandcrème
De kamelen in de Keulse dierentuin zijn echte hitteprofs. Ze kunnen lichaamstemperaturen tot 41 graden Celsius verdragen zonder een zonnesteek te krijgen. Bij extreme temperaturen verminderen deze woestijndieren het watergehalte in hun urine en adem. Dit helpt hen onnodige uitwerpselen te vermijden. Maraboes hanteren de tegenovergestelde aanpak. Zij poepen op hun poten om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Nijlpaarden daarentegen gaan anders om met hoge temperaturen. Zij beheersen de kunst van het uitzweten van een roodachtige huidafscheiding. Dit beschermt deze dieren, die oorspronkelijk uit Afrika komen, tegen zonnebrand.
Viskoekje voor de zeeleeuwen
De Humboldtpinguïns in de dierentuin, die normaal gesproken voor de kust van Chili leven, kunnen ook warme temperaturen te slim af zijn. Naarmate de thermometer stijgt, spreiden ze hun vleugels wijder uit. Deze vleugels hebben minder veren aan de onderkant, waardoor ze ideaal zijn om warmte af te voeren. De pinguïns genieten ook van het koele water in hun bad om zich te verfrissen. De Californische zeeleeuwen, die samen met de pinguïns in de dierentuin van Keulen leven, profiteren ook van koud water. Wanneer de temperatuur echt hoog oploopt, krijgen ze ook "ijskoekjes" van bevroren water met daarin verstopt makreel en haring.
Tip: De Homo sapiens vindt in de dierentuin volop schaduwrijke plekjes onder de boomtoppen, bijvoorbeeld op een van de vele bankjes bij de vijvers. De catering van de dierentuin verzorgt ook de versnaperingen, met ijs of koude dranken bij de diverse snackkraampjes of op het schaduwrijke terras van het dierentuinrestaurant. De ijsspecialisten van "Zanfino am Zoo" voor de hoofdingang bieden ook ijsspecialiteiten aan.
De dierentuin van Keulen is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.