Nieuwstopic Zoo Duisburg

Al het nieuws van de overige dierentuinen binnen Europa (buiten België & Nederland).
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3930
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Duisburg verwelkomt Goodfellow-boomkangoeroe
'Wewak' is geboren in het Franse Zoo de Beauval en woont sinds een paar dagen op Kaiserberg. De soort wordt als 'ernstig bedreigd' beschouwd.

'Wewak' woont sinds een paar dagen in Duisburg. De mannelijke Goodfellow-boomkangoeroe heeft zijn eigen verblijf in het koalahuis betrokken en heeft de omgeving al nieuwsgierig verkend. Manager Florian Thaller omschrijft zijn nieuwe beschermeling als “ruimdenkend en vriendelijk – met een grote passie voor verse bladeren”. Wewak verhuisde naar Duisburg op aanbeveling van het verantwoordelijke European Endangered Species Program (EEP) voor Goodfellow-boomkangoeroes. “De taak van het EEP is het opbouwen van een duurzame menselijke bevolking. Wij willen hieraan bijdragen door boomkangoeroes te houden”, legt bioloog Oliver Mojecki uit.

De sterk bedreigde boomkangoeroe leeft alleen in Papoea-Nieuw-Guinea
Goodfellow-boomkangoeroes leven oorspronkelijk op Papoea-Nieuw-Guinea, een eiland ten noorden van Australië. Omdat de buideldieren alleen hier leven, behoren ze tot de zogenaamde endemische diersoorten. In Papoea-Nieuw-Guinea worden de dieren aangetroffen in bergbossen tot 2.800 meter boven zeeniveau. Schattingen suggereren dat hun bevolking de afgelopen decennia is gehalveerd. De reden hiervoor is de mens: verlies van leefgebied als gevolg van houtkap, palmolieplantages, goud- en zilverwinning en jacht hebben gevolgen voor boomkangoeroes. Dat is de reden waarom Goodfellow-boomkangoeroes als "bedreigd" op de zogenaamde Rode Lijst staan.

Wereldwijde dierentuinsamenwerking voor het behoud van boomkangoeroes
Om de Goodfellow-boomkangoeroe voor uitsterven te behoeden, zijn sinds 2012 extra inspanningen geleverd als onderdeel van het wereldwijd genetwerkte GSMP-fokprogramma (Global Species Management Programs). Het gaat onder meer om het behoud van dieren in dierentuinen en de uitbreiding van maatregelen om boomkangoeroesoorten in hun oorspronkelijke leefgebied te beschermen. Om dit te bereiken werken dierentuinen die Goodfellow-boomkangoeroes houden samen met lokale natuurbeschermingspartners in Papoea-Nieuw-Guinea.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3930
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Uniek in Noordrijn-Westfalen: nakomelingen van een kleine kangoeroesoort
De Potorous tridactylus of Langneuspotoroes leven sinds december 2020 in de dierentuin van Duisburg. Nu groeit er voor het eerst een jong dier op. De soort wordt in Australië als bedreigd beschouwd.

Voor het eerst groeit een jong dier op tussen de Potorous tridactylus of Langneuspotoroes in de dierentuin van Duisburg. De kleine buideldieren zijn een zeldzaamheid in Europa en worden ook in Duitsland zelden gezien. Naast de dierentuin van Duisburg zorgt alleen de Wilhelma in Stuttgart voor deze in de schemering actieve dieren. De kleine Langneuspotoroe is slechts ongeveer zo groot als een grassprietje. De nakomelingen hebben inmiddels de buidel van hun moeder verlaten en verkennen de omgeving. De kans dat je de kleine 'hopper' ziet is het grootst, vooral in de middaguren. In Australië zijn de langneuspotoroes, zoals deze konijnenkangoeroes ook wel worden genoemd, bedreigd. Met name bosbranden en door mensen geïntroduceerde vossen en katten eisen hun tol van de bevolking.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3930
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Vier jonge wilde katten sluipen door het struikgewas van de dierentuin van Duisburg
De nakomelingen wagen zich steeds vaker uit de beschermende gewas. De wilde kat is een bedreigde diersoort in de plaatselijke bossen.

Een kwartet aan wilde katten groeit op in de dierentuin van Duisburg. Dicht aan moederszijde verkennen de vier jonge dieren steeds vaker hun natuurlijke verblijf. Hier sluipen de overvallers door het hoge gras en het struikgewas. Vooral in de middaguren heb je de grootste kans om een ​​glimp van de nakomelingen op te vangen.

Jonge dieren zijn uitslapers: dierenverzorgers zijn tevreden over hun ontwikkeling
“Zoals typisch is voor wilde katten, zijn de kleintjes echte uitslapers”, lacht Mike Kirschner, gebiedsmanager in het roofdierengebied van de dierentuin van Duisburg. Pas in de middaguren wordt het kwartet wakker en verlaat het de beschermende schuilplaats. Het zorgteam is tevreden over de ontwikkeling van de jonge dieren, die medio april geboren zijn. “Het geboortetijdstip is heel typisch voor wilde katten”, zegt roofdierexpert Kirschner. Omdat de dieren altijd hun nakomelingen krijgen in het voorjaar. “Dan vinden ze in de bossen voldoende voedsel, zoals muizen.” Nu ze drie maanden oud zijn, beginnen de Duisburgse wilde katten langzaam naast melk ook vast voedsel te eten. “Hier en daar knabbelen ze al aan een muis, en dat neemt elke dag toe”, zegt Kirschner.

Binnenlandse jagers worden bedreigd in Duitse bossen
Terwijl de jonge dieren goed beschermd opgroeien in de dierentuin van Duisburg, leven de dieren gevaarlijk in de Duitse bossen. De bestanden zijn door het Federaal Bureau voor Natuur- en Milieubescherming geclassificeerd als “bedreigd”. “Het verlies van oorspronkelijke leefgebieden en de overdracht van ziekten door wilde huiskatten hebben geleid tot een aanzienlijke afname van de populaties in heel Europa. Het wegverkeer blijft een van de grootste gevaren. Er worden keer op keer wilde katten overreden”, legt Mike Kirschner uit.

Vrijlating van wilde katten: van Duisburg tot het Beierse Woud
Ook in Duitsland is de populatie van deze vriendelijke roofdieren al lange tijd niet goed: de dieren zijn bijna volledig uitgeroeid in de plaatselijke bossen. Om wilde populaties te ondersteunen, hebben dierentuinen en andere natuurbeschermingsorganisaties wilde katten in het wild vrijgelaten. De dierentuin van Duisburg leverde ook dieren voor dergelijke nederzettingsprojecten. Mike Kirschner vergezelde in totaal acht wilde katten naar het Beierse Woud en de aangrenzende Opper-Palts. De voorbereidingen voor de vrijlating in het wild begonnen in een station ver van de bewoonde wereld. “De training duurde soms meerdere weken. Veel Europese dierentuinen leverden jonge wilde katten en legden zo de basis voor de herintroductie van de inheemse roofdieren”, herinnert de dierenverzorger zich. De inspanningen werpen hun vruchten af, de populatie wilde katten herstelt zich merkbaar. “Dit benadrukt de belangrijke rol die dierentuinen vandaag de dag spelen. “Met onze expertise kunnen we wilde populaties van een diersoort versterken door gerichte vrijlating”, benadrukt Oliver Mojecki, zoölogisch directeur van de dierentuin van Duisburg.

Corridors helpen wilde katten migreren
Naast het vestigen van de dieren was en is het verbinden van individuele wilde kattenterritoria een uitdaging. “Nederzettingen en wegen verhinderen bijvoorbeeld migratie – de dieren zijn simpelweg niet te vinden tijdens de paartijd”, legt Mike Kirschner uit. “Door zogenaamde heggen en wilde kattencorridors te creëren die geschikte boshabitats met elkaar verbinden, verbetert de situatie geleidelijk.”

'Wees voorzichtig, wilde kat!' - Dierentuin Duisburg steunde de BUND-campagne
Als onderdeel van haar diverse soortenbeschermingsinspanningen was de dierentuin van Duisburg betrokken bij een informatiecampagne ter bescherming van wilde katten, georganiseerd door de regionale vereniging van Noordrijn-Westfalen BUND. Het doel was om de bevolking voor te lichten over wilde katten, vooral over het risico op verwarring tussen jonge huiskatten en wilde katten. Het komt regelmatig voor dat jonge wilde katten worden aangezien voor jonge huiskatten en uit het bos worden gehaald. Het project 'Beware Wildcat' van de BUND NRW wil hier informatie verstrekken. In deze context stonden de wilde katten van de dierentuin van Duisburg model voor foto's en films.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3930
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

90-jarig jubileum van de dierentuin: Spannende themadag over koala's, kangoeroes
Becommentarieerde dierenvoeders, ambachtelijke activiteiten en nog veel meer wachten op de gasten op 14 juli 2024.

De dierentuin van Kaiserberg werd op 12 mei 1934 geopend in Duisburg - dit jaar viert de dierentuin zijn 90-jarig jubileum en blikt hij met verschillende evenementen terug op zijn geschiedenis. De territoria van de dierentuin worden het hele jaar door op een speciale manier gepresenteerd. Op 14 juli 2024 staat de dierentuin van 10.00 tot 16.00 uur in het teken van de 30-jarige geschiedenis van het koalahuis. Dit is wat er op de dag van de actie gepland staat:

Becommentarieerde weging van de koala's
Pluizige oren, knoopogen en pluizige vacht. Koala's fascineren mensen. Op de dag van het evenement kunnen gasten op Kaiserberg een speciaal evenement bijwonen: tijdens de weging (11.00 uur / in het koalahuis) rapporteren de verantwoordelijke dierenverzorgers allerlei interessante feiten over de verzorging en het houden van hun beschermelingen .

Buideldieruitdaging: dierenverzorgers bieden inzichten
Het dieet kan nauwelijks anders zijn: terwijl de koala's alleen eucalyptus eten, omvat het dieet van de Tasmaanse duivel vlees. Ook het dieet van wombats, Australische vogelsoorten en echidna's verschilt. Tijdens de dierenverzorgersgesprekken om 14.00 en 15.00 uur geven de dierentuinmedewerkers samen met hun beschermelingen inzicht in de dagelijkse werkzaamheden. Het ontmoetingspunt bevindt zich in de buitenruimte van de koala's.

Promotiestand met een ruim aanbod
Op de actiedag wordt tegelijkertijd ‘Save the Koala Day’ gevierd – de dag waarop de bescherming van koala’s wereldwijd centraal staat. Bij de informatiestand van de dierentuin is veel informatie en speciale tentoonstellingen over koala's te ontdekken. De nadruk ligt ook op eucalyptus, het enige voedsel van de dieren. Op de promotiestand hebben buideldierfans ook de mogelijkheid om de historische herinnering aan het koalahuis te spelen, dierengezichten te laten beschilderen en stoffen tassen met Australische motieven te ontwerpen.

Rally van Australië
Het doel van de Australia Rally is het beantwoorden van vragen over koala's, Tasmaanse duivels en kangoeroes. Als alle vragen goed zijn beantwoord, ontvangen deelnemers een eigen 'expeditiecertificaat' en een knop in koala-ontwerp.

Historische themarondleiding
Op 24 mei 1994 waren Kambara en Blinky Bill de eerste twee koala's uit de dierentuin van San Diego die naar het Ruhrgebied reisden. Tegenwoordig, 30 jaar later, wordt de dierentuin van Duisburg in heel Europa beschouwd als een competentie- en broedcentrum voor de met uitsterven bedreigde bandicoots. Als onderdeel van de historische themarondleiding maken geïnteresseerde dierentuingasten een reis door de tijd door het koalagebied. Deelnemers leren bijvoorbeeld hoe het houden van koala’s zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld en waarom de verzorging van de buideldieren een uitdaging is. Het wordt aanbevolen om vooraf te reserveren via de onlineshop van de dierentuin. Indien beschikbaar kunnen er op de dag van het evenement nog vrije plaatsen gereserveerd worden aan de kassa van de dierentuin. De prijs voor de ongeveer een uur durende rondleiding bedraagt ​​6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen, naast de reguliere dierentuintoegang. De rondleiding start om 12.00 uur bij de actiestand direct bij het Koalahuis.

Dierentuin Duisburg neemt verantwoordelijkheid
De dierentuin van Duisburg gebruikt 'Save the Koala Day' vooral om de aandacht te vestigen op de precaire situatie van koala's en neemt haar verantwoordelijkheid: voor elk jaarlijks verkocht dierentuinticket op de dag van de campagne wordt een eucalyptusboom geplant in Australië. 100% van alle inkomsten uit de soortbescherming en de opbrengst van de soortbeschermingseuro zullen vanaf deze dag worden gebruikt voor de bescherming van koala's. Herbebossing van het Australische bushland met eucalyptusbomen is belangrijk omdat de planten dienen als leefgebied en voedsel voor de buideldieren. De dieren eten geen ander voedsel dan eucalyptusbladeren. Het ontbreken van intacte eucalyptusbossen is één van de redenen waarom de koala als bedreigde diersoort op de zogenoemde Rode Lijst staat.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3930
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Nageslacht met ​​een blauwe kroon
Kweeksucces voor de Scheepmakers kroonduiven (Goura scheepmakeri) in Zoo Duisburg. Ze zijn een van de grootste duivensoorten ter wereld.

Een kleine gekroonde duif groeit op in de Aziatische volière in het apenhuis van de dierentuin van Duisburg. De jonge vogel draagt ​​al de karakteristieke verenkroon. Beide ouders zorgen even intensief voor de nakomeling. De gekroonde duif is een Scheepmakers kroonduif (Goura scheepmakeri).

Het gekroonde duifje kijkt uit zijn nest hoog in de bomen. De blauwe jonge vogel draagt ​​al een kroon van veren. De karakteristieke hoofdtooi van de gekroonde duif strekt zich uit van het voorhoofd tot aan de nek. Districtsmanager Alexander Nolte is zeer tevreden over de opfok: “Beide ouders zorgen voorbeeldig, de ene volwassen vogel zit altijd naast het duifje terwijl de ander op zoek gaat naar voedsel.” Niet alleen is het grootbrengen van de jonge duif een gezamenlijke inspanning van beide ouders, ook tijdens de kweek ondersteunen de Scheepmakers kroonduiven elkaar betrouwbaar. “De ouders wisselen elkaar af. Terwijl het ene dier overdag het ei uitbroedt, neemt de andere ouder de nachtdienst over”, vertelt dierenverzorger Nolte.

Eén van de grootste duivensoorten ter wereld

Door hun grootte tot 80 cm en hun indrukwekkende gewicht van ongeveer 2,2 kg behoren Scheepmakers kroonduiven tot de grootste duiven ter wereld. Daarom brengen de statige dieren het grootste deel van de dag door op de bosbodem. Hier zoeken de vogels naar fruit, insecten en zaden. Oorspronkelijk leven ze in de bossen van Nieuw-Guinea en Papoea-Nieuw-Guinea. Daar worden ze zwaar bejaagd vanwege hun vlees. Door de ontbossing van het regenwoud verdwijnt hun leefgebied voortdurend. Daarom worden de dieren vaak alleen in afgelegen bossen aangetroffen.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3930
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Zoo Duisburg

Bericht door Laafsekikker »

Nieuwe wombat: Welkom in Duisburg Ellie
De 4-jarige vrouwelijke wombat is nieuw op de Kaiserberg. Met een beetje geluk zie je haar laat in de middag buiten.

Dierentuin Duisburg verwelkomt een nieuwe wombat. Ellie, reisde van de dierentuin van Praag (Tsjechië) naar Noord-Rijnland-Westfalen. Met de dierenoverdracht zet Dierentuin Duisburg mee de koers uit voor de toekomst als het gaat om het houden van wombats. Vier van deze charismatische buideldieren leven momenteel op de Kaiserberg.

Ellie kijkt een beetje slaperig uit haar grot. De vrouwelijke wombat overleefde de reis naar het Ruhrgebied veilig. Als solitaire soort leeft het buideldier in een eigen verblijf en raakt er momenteel geleidelijk aan gewend. Later, nadat ze eraan gewend was geraakt, zou ze haar partner moeten leren kennen. “Het dier bepaalt de tijd”, benadrukt verzorger Florian Thaller. “Als Ellie in de problemen komt, zullen we zien hoe de eerste date verloopt”, zei de verzorger De inwoner van Duisburg heeft al bewezen dat Apari het hart van een vrouwelijke wombat kan veroveren: Nandalie, zijn inmiddels 1,5 jaar oude dochter, werd in november 2022 geboren en ontwikkelt zich voorbeeldig. “Ze is een heel knappe jonge wombat geworden die nu haar eigen weg gaat”, meldt Florian Thaller.

De koers uitzetten voor de toekomst

Met de komst van de nieuwe wombat zet Dierentuin Duisburg de koers uit voor de toekomst als het gaat om de wombathouderij. “Met Apari en de vrouwtjes Hope en Ellie hebben we drie jonge, fokbare dieren in onze inventaris. Dit geeft ons de mogelijkheid om mogelijk twee jonge dieren parallel groot te brengen”, zegt Taissa Faust. Vanuit Duisburg coördineert de bioloog de natuurbeschermingsfok van de charismatische buideldieren in heel Europa en gaf hij de aanzet voor de ringenruil die nu heeft plaatsgevonden, waarbij verschillende dierentuinen betrokken waren.

Verandering bij de Duisburg Wombats: Tinsel woont nu in Pairi Daiza
Voor Duisburg betekent de grote wombatruil in Europa nog enkele veranderingen. Zelfs vóór Ellie's aankomst reisde de vrouwelijke wombat Tinsel naar de dierentuin van Pairi Daiza, België. Een noodzakelijke stap, legt Faust uit: “Zij is de moeder van onze fokmannetje Apari – en daarom zijn nakomelingen uitgesloten.” In haar nieuwe huis wachtte echter een geschikte partner op Tinsel, die misschien zelf nog een jong dier zou kunnen krijgen.

Wombats in Duisburg: Uniek in Noordrijn-Westfalen en zelden gezien in Europa
Het houden van wombats in Europa is een zeldzaamheid. In Noordrijn-Westfalen zijn de buideldieren alleen in Duisburg waar te nemen. Meestal komen de schemerige dieren 's middags uit hun ondergrondse holen en verkennen de omgeving. Jouw houding bij Kaiserberg kent een lange traditie. Vertegenwoordigers van de soort leven sinds 1967 in de dierentuin van Duisburg. Momenteel leven er vier dieren in de Duisburg-populatie. Er zijn mannetjes Apari, vrouwtjes Ellie en Hope en de jonge Nandalie, wier vertrek ook op handen is.


Plaats reactie