Nieuwstopic Ecomare

Al het nieuws over de Nederlandse dierentuinen.
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3785
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Verstrikte zeehond bevrijd

Een aangrijpend gezicht: een jonge grijze zeehond, verstrikt in een nylon visnet die een wond had veroorzaakt in zijn nek. Met een groot stuk grofmazig net dat weer aan het nylon vastzat. Het laatstgenoemde stuk net lag als een anker onder het zand toen dierverzorger Jasmijn Hulleman van Ecomare bij het dier aankwam. De zeehond kon zich niet bewegen; dan trok het gewicht van het grote net het nylon nog extra de wond in. Wat moet hij een pijn hebben gehad! Dierverzorger Jasmijn Hulleman van Ecomare sneed het zware net ter plekke van het nylon net. In de opvang is de rest verwijderd.

Zo’n nylon draad is dun, maar heel sterk. Eenmaal erin verstrikt raakt een dier het niet vanzelf kwijt. Helaas komen er met enige regelmaat verstrikte dieren in de opvang van Ecomare. Vaak met diep ingesneden draad of touw rond poten of nek. Ook bij deze zeehond had de draad een flinke wond veroorzaakt. De dierenarts heeft hem er samen met Jasmijn van bevrijd. Vanwege de ernst van de verwonding heeft de zeehond, die Nouk is genoemd, de eerste dagen pijnstillers en antibiotica gekregen. De dierverzorgers zijn hoopvol dat hij zal herstellen.

Losse stukken visnet en staand want vormen een groot probleem op zee. Op de zandplaten in de Waddenzee worden geregeld verstrikte zeehonden gezien. Als een verstrikte zeehond op de Razende Bol ligt, proberen de dierverzorgers van Ecomare hem te helpen. Met hulp van de KNRM zijn er al meerdere zeehonden bevrijd.

Ook aan de oorzaak-kant doen mensen hun best. Stichting Duik de Noordzee Schoon verwijdert de zogenaamde spooknetten, om te voorkomen dat dieren erin verstrikt raken. Vele vrijwilligers en strandwandelaars halen netresten en ander afval van het strand. Op Texel staan hiervoor verspreid langs het strand verzamelbakken en bij de strandslagen grote afvalcontainers. Dus als je wat ziet liggen, gooi het dan in zo’n bak!


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3785
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Vrijwilligerswerk bij Stichting Texels Museum

Heb je ruimte in je week voor vrijwilligerswerk, maar ben je er nog niet uit wat je zou willen doen? Bij de musea van Stichting Texels Museum kan je alle kanten op! Bij Museum Kaap Skil, de Oudheidkamer en Ecomare zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom. In overleg wordt gezocht wat het beste bij jou past: van knutselen met kinderen tot het geven van rondleidingen, er is heel veel mogelijk!

STM is op zoek naar publieksvrijwilligers. Dit is een breed begrip, met als gemene deler dat het gaat om werken met mensen. Te denken valt aan de functie van gastheer of -vrouw bij de Oudheidkamer, vrijwillig suppoost in het museum op drukke dagen, het demonstreren van een ambacht of het begeleiden van een knutselactiviteit. Misschien heb je een voorkeur voor één van de musea of wil je juist rouleren? Het kan allemaal. Heb je affiniteit met de missie van STM, het verbinden van mensen met de natuur en cultuur van Texel, en wil je weten wat STM en jij voor elkaar kunnen betekenen? Vrijwilligerscoördinator Kelly Lexmond drinkt graag een kopje koffie (of thee) met je om te horen waar jouw interesses liggen. Neem vrijblijvend contact met haar op via kellylexmond@texelsmuseum.nl of door te bellen naar 0222-317741.


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3785
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Ecomare helpt bij determinatie opgegraven walvisbot

Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare en walviskenner Adrie Vonk hebben zich gebogen over een walvisbot uit een archeologische opgraving. De enorme walvisrib was gevonden door gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels bij een opgraving in Enkhuizen. Om meer te weten te komen over de herkomst ervan, schakelde hij de twee experts in.

In de walvisbottenschuur van Adrie Vonk vergeleken Adrie en Arthur het bot met ribben van verschillende soorten walvissen. Op basis hiervan concludeerden zij dat de rib vermoedelijk van een noordkaper of een grijze walvis is geweest. Een Groenlandse walvis is ook mogelijk, maar minder waarschijnlijk. Deze soort verlaat namelijk nooit het poolgebied.

Bij archeologische opgravingen worden wel vaker walvisbotten gevonden, maar deze vondst was bijzonder vanwege de tijd waaruit hij komt. De bodemlaag die werd onderzocht stamt namelijk uit 1580, de periode voor het begin van de Nederlandse walvisvaart. Hoe kwam deze enorme rib dan in Enkhuizen terecht?

Michiel Bartels ontdekte restanten van een beschildering op de rib. Hij denkt dat het bot als decoratie aan een huis zal hebben gehangen. Het bot kan verkregen zijn doordat de walvis was aangespoeld of door handel met een walvisvarende natie. Aangezien de Nederlanders pas in de 17e eeuw begonnen met het jagen op walvissen, kan hij niet afkomstig zijn van de Nederlandse walvisvaart.

Om er met zekerheid achter te komen om welke soort het gaat, is DNA-analyse noodzakelijk. Zooarcheoloog Youri van den Hurk wil dit graag uitzoeken. Daarom heeft Arthur wat beenmerg uit het bot geschraapt om naar hem op te sturen. Adrie hoopt dat zal blijken dat het bot van de grijze walvis is. De grijze walvis is op het noordelijk halfrond in de 17e eeuw door onbekende oorzaak uitgestorven.

 


Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 3785
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Laafsekikker »

Nettenslachtoffer Nouk weer naar zee

Grijze zeehond Nouk, die op 9 februari met een visnet om zijn nek op het strand werd gevonden, is terug naar zee! Zijn wonden zijn in de opvang van Ecomare grotendeels genezen. Omdat hij al bewezen heeft dat hij zichzelf kan redden en alleen de pech had om een visnet tegen te komen, lieten de dierverzorgers hem vandaag vol vertrouwen gaan.

Nouk werd gevonden met een diep ingesneden nylon visdraad om zijn nek en een zwaar stuk grofmazig net dat daar weer aan vastzat. Dit laatste zat onder het zand, waardoor het geheel vele kilo’s woog. Het maakte dat Nouk zijn wond verder openscheurde als hij zich bewoog. Hij moet erg hebben geleden! In de opvang kreeg hij dan ook, naast antibiotica, de eerste dagen pijnstillers.

Nouk is een jonge grijze zeehond. Bij binnenkomst in de zeehondenopvang van Ecomare woog hij 24,7 kilo. Een goed gewicht voor een zeehond van een paar maanden oud. Hij at ook meteen zelf. Doordat hij alleen moest herstellen van zijn verwondingen, hoefde hij niet lang in de opvang te blijven. Een zieke zeehond of huiler blijft gemiddeld 2 tot 3 maanden, dat was in het geval van Nouk niet nodig.

De wonden van Nouk zijn herstellende, maar nog niet helemaal dicht. Ze zullen in zee verder genezen. Er zijn vaker zeehonden met ingesneden visnetten in de opvang van Ecomare beland. De ervaring is, dat er altijd een litteken zichtbaar blijft. Ook bij Nouk zal het net een blijvende herinnering achterlaten.

Helaas worden er geregeld zeehonden gezien, die verstrikt zitten in een stuk net of touw. Als dit op Texel gebeurt, valt het binnen het opvanggebied van Ecomare. Elders in Nederland zijn andere zeehondencentra verantwoordelijk. Meldingen van buiten Texel worden bij Ecomare doorverbonden met het centrum dat op die plek zijn opvanggebied heeft. Zo zorgen de zeehondencentra er gezamenlijk voor dat elke zeehond in nood geholpen wordt


Gebruikersavatar
Mr. Gharial
Laafsekikkertje (VU)
Laafsekikkertje (VU)
Berichten: 538
Lid geworden op: 25 jan 2022, 11:26
Favoriete dierentuin: Wildlands, Burgers' Zoo

Re: Nieuwstopic Ecomare

Bericht door Mr. Gharial »

Bijzonder. Ik heb Nouk gisteren nog gezien toen ik er was! Toen had hij nog een stuk nylon om zijn nek, dus die is pas op het laatste moment weg gehaald...
Monsieur gavial! (Dun, dun dun duuun) J'n'veux pas mourir!

Plaats reactie