Dierentuin in de kijker: Bioparc Doué-la-Fontaine (Fr)

In dit subforum staan onze uitgelichte reportages. Hier gaan we samen met jullie dieper in op bepaalde dierentuinen, verblijven of evenementen. Reageren in dit subforum is niet mogelijk. Na een (vrijblijvende) registratie kan u uiteraard wel reageren op de andere delen van dit forum.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 4075
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Dierentuin in de kijker: Bioparc Doué-la-Fontaine (Fr)

Bericht door Laafsekikker »

Dierentuin in de kijker:
Bioparc Doué-la-Fontaine (Frankrijk)
Afbeelding
Wie aan Frankrijk en haar dierentuinen denkt, komt al snel uit bij de pas heropende dierentuin van Parijs (Zoo de Vincennes), of aan de reuzenpanda dierentuin van Zoo Parc de Beauval. Beide zijn mooie dierentuinen, maar vaak loopt men voorbij aan een bijzondere en in haar soort ook unieke dierentuin in Frankrijk. Het Bioparc Doué la Fontaine. Een must en absolute tip voor dierentuinfans en hun familie.

De dierentuin Bioparc Doué la Fontaine, in het Franse departement Maine-et-Loire ligt op een goede 6u rijden van Antwerpen (7u vanuit Rotterdam), wat deze bijzondere en in haar soort unieke dierentuin toch nog steeds bereikbaar maakt vanuit België of Nederland. Gezien de vele dierentuinen, we denken dan bijvoorbeeld aan Zoo Beauval, Zoo La Boissière du Doré of la Vallée des Singes (de Franse tegenhanger van Apenheul) en themaparken die zowel pretparkfans als andere fans kunnen bekoren zoals Puy du Fou, Terra Botanica of Futurscope die in deze regio liggen, is het een ideale regio om er een dierentuinreis heen te maken vanuit de lage landen.

Meer details over de dierentuin vinden we terug op:
We proberen deze bijzondere dierentuin alvast kort te schetsen voor jullie, al is dat niet altijd even makkelijk. Deze dierentuin ligt immers in een regio die bekend staat voor haar troglodieten (grotwoningen), en weet haar natuurlijke omgeving om te buigen in haar voordeel. Hierdoor krijg je als bezoeker te maken met groeve's waarin diverse dieren zijn thuisgebracht, maar ook met diverse tunnels. Dit spelen ze op diverse punten positief uit, mede dankzij het vestigen van de de aandacht van de bezoekers op de historische verwijzingen (datums) die destijds in deze groeve's zijn uitgehouwen. De groeve's en bijhorende grotwoningen ontstonden toen men de zachte schelpkalk en turfsteen uit de grond wilde onttrekken. In de omgeving van de dierentuin kan je trouwens nog steeds diverse musea en oude troglodiete grotwoningen terugvinden, eveneens een aanrader!

Dit maakt al snel dat de dierentuin een bijzondere ervaring is voor de bezoekers, maar niet altijd even snel in kaart te brengen. Al doet het park hier een meer dan verdienstelijke poging toe als we de plattegrond hieronder bekijken:

Afbeelding
Plattegrond van het park

Afbeelding Afbeelding
De familie Gay, en het dierentuinpersoneel

De dierentuin is een tuin waarbij het familiegevoel nooit ver weg is, en is dan ook in handen van de familie Gay. Van grootvader op vader, en momenteel ook op zoon. De dierentuin wordt steeds weer geleid door gepassioneerde mensen. Hierdoor is het personeel in deze dierentuin dan ook niet zomaar een nummer. Een gevoel dat de tuin naar buiten weet te brengen in haar vertaling naar het publiek toe, en wat net zoals in Burgers Zoo (Arnhem, Nederland) een meerwaarde brengt bij je terugblik naar een dag in dit park.

Beelden uit het park (2014):

Zie: https://youtu.be/or0-_YrT17g

Voor meer beeldmateriaal verwijzen we jullie graag door naar beelden uit de zomer van 2012 op:
http://www.youtube.com/watch?v=LOCakYmOTB8 & http://www.youtube.com/watch?v=vZNmVK0kn20

Of neem een uitgebreider kijkje naar diverse korte (Franstalige) reportages op het officiële Youtube-kanaal van het Bioparc.

Hoogtepunten:
Deze gehele dierentuin is meer dan het ontdekken waard, en is al vlug samen te vatten als een aaneenschakeling van diverse hoogtepunten. Maar als we proberen om de meest opvallende zaken te benoemen komen we al snel op le Camp des Girafes (het giraffen-kamp), la Vallée des Rhinocéros (de neushoorn-vallei) en La Grande Volière Sud-Américaine (de grootse Zuid-Amerikaanse volière). Al is het moeilijk om niet ook Le Canyon des Léopards (de luipaarden-kloof) of La Fosse aux charognards (de put van de roofvogels) hier tussen te plaatsen.

Deze grootse kleppers hebben allemaal één punt gemeen met elkaar, ze profiteren van de natuurlijke aanblik (troglodieten groeves en grotwoningen) van de streek en spelen dit ook enorm uit. Alleen al de aankomst in bijvoorbeeld de grootste Zuid-Amerikaanse volière is meer dan eenvoudigweg indrukwekkend. Reeds vanaf de entree van de dierentuin daal je hiervoor immers naar beneden, tot dat je bij een typisch (troglodiet) tunnelcomplex uitkomt. Vanuit dit koele tunnelcomplex ontwaakt achter een ijzeren hekwerk plots een grootse volière met diverse vogels van allerhande pluimage. Links vliegen de papegaaien langs je, terwijl recht tegenover je een condor je nauwlettend in de gaten houdt. Er komen ontzettend veel zaken op je af als je hier voor het eerst binnenkomt, dus je kan hier zeker meer dan even de tijd nemen om al deze indrukken te laten bezinken. Dat kan vanaf de begane grond, maar ook vanaf een hoger uitzichtpunt. En als je minder van gieren of vrolijk schreeuwende papegaaien houdt, dan zijn er nog steeds de Peruviaanse pelikanen, de flamingo's of de pinguïns. Iedere keer als je in deze dierentuin een perk bezoekt, zie je steeds weer andere zaken...

Foto's uit het park:
Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Boven de zebra's uit het giraffenkamp, onder (links naar rechts) de Zuid-Amerikaanse volière en de neushoorn-vallei

Meer foto's kunnen jullie terugvinden op:
https://picasaweb.google.com/1018376394 ... LaFontaine

Uniek/ primeur:
Maar het park heeft er sinds 2013 nog een pareltje bij, het Sanctuary des Okapis. Vrij vertaald is dit een gigantische okapi-volière waarin jezelf in de Congolese jungle kan wanen!

Afbeelding Afbeelding
Het park heeft diverse authentieke & ambachtelijke (hout) kunstwerken, waaronder ook diverse pareltjes over de okapi's

Een dichtbegroeid stukje van de dierentuin, waar voorheen ook al een waterval stond was de perfecte plek voor het park om een Congolese jungle na te bootsen. Uiteraard diende deze jungle bewoond te worden door de sterren van Congo, de zeldzame en bijzondere okapi's. Okapi's komen buiten de dierentuinpopulatie enkel voor in het dichtbegroeide Congolese regenwoud. Zijn lange tong verraad al snel dat deze dieren de nauwste nog levende verwanten van de giraffen zijn, ze hebben eveneens kleine hoorntjes en grote oren, maar zijn in lichaamsbouw beduidend kleiner. En het meest opvallend verschil zit hem in de vingerafdruk van deze dieren, het witte strepenpatroon op zijn chocolabruine huid. Elke okapi is te herkennen aan zijn individueel strepenpatroon.

Net zoals dat we in de Zuid-Amerikaanse volière niet enkel maar vogels, maar ook poedoe's, gordeldieren of voorheen reuzenmiereneters kunnen terugvinden, kunnen we in het Okapi Sanctuary ook veel meer terugvinden dan enkel maar de okapi's. Al is deze soort op zich reeds meer dan de moeite waard, want desondanks dat de Antwerpse Zoo in het nabijgelegen België (De Antwerpse Zoo was dankzij het koloniaal verleden van België de eerste dierentuin ter wereld die okapi's in het bezit had in 1919) het wereldwijde stamboek beheert van deze diersoort, zijn er op dit moment maar twee dierentuinen in Frankrijk die deze soort kunnen presenteren aan het publiek. Maar dit verblijf laat ons ook kennismaken met andere zoogdieren zoals de kleine rode duikers (kleine antilopensoort), de eveneens zeldzame apensoort de uilenkopmeerkatten (enkel een handvol dierentuinen hebben deze soort nog in hun collectie) en maar liefst 25 soorten vogels!

Bioparc Doué-la-Fontaine was de eerste dierentuin waarin men een dergelijke grootschalige combinatie met succes wist te verwezenlijken. De okapi's voelen zich duidelijk in hun sas in deze grootse volière, en terwijl de uilenkopmeerkatten de bezoekers vanuit de hoogte in de gaten houden hebben diverse vogels dit jaar reeds hun eerste broedsel.


Zie: https://youtu.be/Uy7Zq7QsU6A

Heel dit project bracht een investering van maar liefst 1,3 miljoen euro met zich mee, en vertaalde zich in een grootse jungle van maar liefst 4000m². De okapi's kregen hierin een stal van 300m², welke te bewonderen valt vanuit de ruime observatiehut van 100m². Met een hoogte van maar liefst 20m, en een lengte van 130m wandelpad en talloze diersoorten... Het zal je dan ook niet verbazen dat internationale dierentuin reeds in de rij staan om dit verblijf met hun eigen ogen te kunnen bewonderen, en te vertalen naar hun eigen dierentuin. Doordat het park steeds weer pareltjes aflevert met een vergaande immersie veranderd deze dierentuin stukje per stukje ons dierentuinlandschap.

De Afrikaanse papegaaiduif, olijfduif, Abdims ooievaar, blauwbuikscharrelaar, wenkbrauwspoorkoekoek, kroonparelhoen, reuzenreiger, de hadada-ibis, hamerkoppen, Hottentottaling, jabiroe of reuzenooievaar, knobbeleenden, zilveroorneushoornvogel, Spoorwiekganzen, Afrikaanse gapers en Afrikaanse nimmerzatten fladderen alvast allemaal heerlijk rond in deze jungle te samen met diverse toerakosoorten.

Soorten zoals de witwangtoerako, violette toerako, roodkuiftoerako, de Lady Ross' toerako, de Livingstones toerako, Fischers toerako, Hartlaubs toerako en binnenkort ook nog de Purperkuiftoerako. U merkt het, ook de vogelliefhebbers onder ons komen meer dan zomaar even aan hun gading in dit park!

Afbeelding

Afbeelding Afbeelding
Van idee tot uitvoering! We kijken neer op een ware Congolese jungle.

Afbeelding
Observatiehut met een tweede inkijk op de binnenstallen van de okapi's

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding
Enkele van de bewoners van deze prachtige volière

Je kan al deze bewoners van de prachtige volière op diverse plaatsen ontmoeten binnen hun biotoop. Vanaf een uitzichtpunt bovenaan de volière waardoor je als het ware neer kan kijken op deze Congolese jungle, op de paden in deze jungle, langsheen de klaterende waterval, of in de observatiehut. In deze overdekte kijkhut kan je moeiteloos diverse vogels bewonderen, maar heb je een tweede kijk op de binnenstallen van onder andere de okapi's. Een eerste inkijk hierin vinden we vlak voor de ingang van de okapi-volière terug, in de vleermuizengrot. Je kan op enkele minuten doorheen dit perk lopen, maar je zal enkele uren nodig hebben om echt alle soorten te ontdekken. Maar we kunnen alvast zeggen dat een uurtje doorbrengen in dit verblijf is alvast geen verloren tijd is!

Meer:
Nog niet overtuigd van deze dierentuin? Hou dat zeker het laatste nieuws of de diverse toekomstplannen van deze tuin in de gaten. Dat kunnen jullie makkelijk en snel via het gelijknamige nieuwstopic op het forum: viewtopic.php?f=93&t=4278

Gebruikersavatar
Laafsekikker
Fictieve account
Fictieve account
Berichten: 4075
Lid geworden op: 11 nov 2010, 22:22
Favoriete dierentuin: Elke dierentuin
Locatie: Het forum
Contacteer:

Re: Dierentuin in de kijker: Bioparc Doué-la-Fontaine (Fr)

Bericht door Laafsekikker »

We namen in 2020 wederom een kijkje in deze dierentuinen, en delen graag een actuele impressie met jullie.


We spitsen ons ook even toe op de laatste nieuwigheden van het park, met onder meer de nieuwe 'Carnivoren krater':


Alsook de 'Geesten van de Himalaya' welke hier vlak voor werden opgeleverd:

Gebruikersavatar
Gorilla Gust
Laafsekikkers Admin
Laafsekikkers Admin
Berichten: 15081
Lid geworden op: 11 nov 2010, 13:23
Favoriete dierentuin: Bioparc Doué-la-Fontaine
Locatie: België
Contacteer:

Re: Dierentuin in de kijker: Bioparc Doué-la-Fontaine (Fr)

Bericht door Gorilla Gust »

Reacties op dit artikel zijn ten alle tijde welkom in het nieuwstopic van Bioparc Doué-la-Fontaine op:
viewtopic.php?f=92&t=5252
Steeds weer onderweg enzo(o)!

Plaats reactie